Nie obiecuj mi jutra to poruszająca powieść obyczajowa, w której Gabriela Gargaś sięga po tematy miłości, choroby, samotności i trudnych wyborów, pokazując, jak nieprzewidywalne potrafi być życie.
Fabuła koncentruje się wokół Michała – wybitnego neurochirurga, który w pracy jest niemal bezbłędny, jednak w życiu prywatnym pozostaje zagubiony i emocjonalnie wycofany. Spotkanie z Marią, jego pacjentką, staje się dla niego czymś więcej niż kolejnym przypadkiem medycznym. Maria, mimo choroby, emanuje siłą i wrażliwością, a jej postawa przypomina Michałowi, że za każdą diagnozą stoi człowiek, jego historia i uczucia. Równolegle w jego życiu pojawia się Arleta – kobieta pełna energii, ironii i dystansu, która stopniowo przełamuje jego emocjonalne bariery. Dodatkowo czytelnik poznaje historię Aleksa i Laury, która pokazuje, że miłość rzadko przychodzi w odpowiednim momencie i często wymaga odwagi oraz poświęcenia.
Bohaterowie są wyraziści i wielowymiarowi. Michał to człowiek rozdarty między rozumem a sercem, Maria uosabia kruchość życia i jednocześnie jego piękno, a Arleta wnosi do historii lekkość, choć sama również zmaga się z własnymi doświadczeniami. Postacie drugoplanowe, jak Aleks i Laura, dopełniają obraz powieści, pokazując różne oblicza miłości – tej trudnej, niespełnionej, ale też tej, o którą warto walczyć.
Emocje to jeden z najmocniejszych elementów tej książki. Towarzyszy nam smutek, niepewność i napięcie związane z chorobą oraz moralnymi dylematami bohaterów, ale też nadzieja i ciepło płynące z rodzących się relacji. Autorka bardzo sprawnie balansuje między bólem a delikatnością, dzięki czemu historia nie przytłacza, lecz skłania do refleksji.
W powieści wyraźnie zaznaczają się motywy przemijania, etyki zawodowej, siły uczuć oraz drugiej szansy. To także opowieść o tym, że nie wszystko w życiu da się zaplanować i że czasem najważniejsze decyzje podejmujemy w najmniej sprzyjających okolicznościach.
Styl Gabrieli Gargaś jest lekki, ale jednocześnie emocjonalny i obrazowy. Autorka pisze w sposób przystępny, a jednocześnie potrafi trafnie uchwycić subtelności relacji międzyludzkich. Dialogi brzmią naturalnie, a narracja płynie spokojnie, pozwalając czytelnikowi zanurzyć się w historii i przeżywać ją razem z bohaterami.
To książka skierowana przede wszystkim do miłośników literatury obyczajowej z wyraźnym wątkiem romantycznym, ale odnajdą się w niej także czytelnicy szukający historii refleksyjnych i emocjonalnych, poruszających trudne życiowe tematy.
To poruszająca, ciepła i momentami bolesna opowieść o miłości, która przychodzi wtedy, gdy najmniej się jej spodziewamy, i o tym, że warto ją przyjąć, nawet jeśli wiąże się z ryzykiem. Zdecydowanie warto sięgnąć po tę książkę, jeśli szuka się historii, która zostaje w sercu na dłużej.
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2026-03-11
Małgorzata Styczeń
Gabriela Gargaś Dam radę, a jak nie, to się rozjadę Jestem kobietą podobną do Ciebie. Rozumiem to, że masz ch*jowe dni. I że zdarza ci się siarczyście...
Sabina jest przyjacielem do wynajęcia. Spotyka się z samotnymi ludźmi, którzy nie mają z kim porozmawiać o swoich kłopotach, i cierpliwie wysłuchuje ich...