"Niekiedy trzeba dać ludziom pozwolić podjąć decyzję, która wydaje im się najlepszym rozwiązaniem. Nawet wtedy, gdy z naszej perspektywy to czyste szaleństwo. Być może dla nich to ostatnia deska ratunku."
Czyste szaleństwo zawładnęło życiem Gabrieli Sawickiej, prokurator, która znana jest z niekonwencjonalnych rozwiązań w swojej pracy. Jak taran brnie przez wszystkie sprawy, by osiągnąć sukces. Dla niej nie ma sprawy nie do rozwiązania, a na każde problemy, które napotyka po drodze, ma sprawdzony sposób - cięty język, sarkazm i odwaga, której może pozazdrościć niejeden prokurator czy funkcjonariusz policji. Jest wrzodem na tyłku swojego szefa, ale trudno jej nie doceniać. Rozwiązuje nierozwiązywalne, więc jest skuteczna w 110%.
W "Nie odkryjesz prawdy" prześladują bohaterów wydarzenia z poprzednich tomów. Spędzają im sen z powiek, a sytuacja wcale się nie polepsza. Myśl, że uda się żyć bez konsekwencji jest jak najbardziej złudna. Żałoba po Klimku, zgłoszenie się potencjalnego zabójcy prostytutek i prośba o pomoc rodziców Lisa w jego odnalezieniu dodają emocji i adrenaliny. Oczywiście są momenty szczęśliwe, ale nie ma ich za wiele.
W tym szaleństwie ciężko doszukiwać się normalności, choć bohaterowie szukają jej w najmniejszych gestach, chwilach oddechu.
Diana Brzezińska zafundowała Sawickiej i Michalskiemu, ale co najważniejsze - czytelnikom, rollercoaster emocji. Ciężko przewidzieć, w którą stronę zabrnie fabuła i ile jeszcze trudnych sytuacji są w stanie znieść bohaterowie.
Książkę czyta się sprawnie przez dużą ilość dialogów, krótkie rozdziały i szybkie tempo akcji. Sarkastyczny humor Sawickiej podoba mi się od samego początku i chyba najbardziej mnie urzeka. Jestem ciekawa, co Autorka przygotuje dla nas w następnym tomie, bo to, że się pojawi po takim zakończeniu, jest pewne. Jeśli nie czytaliście poprzednich tomów to nadrabiajcie, naprawdę warto. Seria o prokurator Sawickiej to gwarant dobrej rozrywki.
Wydawnictwo: Otwarte
Data wydania: 2023-04-12
gdziejatamksiazk
Nie potrafiła sobie przypomnieć, żeby jakikolwiek podejrzany zachowywał się w taki sposób. Nie miała jednak żadnych dowodów, które świadczyłyby na jego korzyść. Mężczyzna zrobił wszystko, żeby go zamknęli do końca życia.
Nie zawaha się przekroczyć granicy, zza której nie będzie powrotu ,,Szach-mat". Te słowa słyszy Sawicka, gdy Lis pokazuje jej nagranie, na którym widać...
W Trzeszczynie odkryto zbiorową mogiłę. Sprawa zostaje powierzona Gabrieli Sawickiej. Wszystkie ofiary to mężczyźni w wieku od 30 do 50 lat. Jednak jest...
Las był dla niej stanowczo zbyt cichy. Wolała miasto, w którym cały czas rozbrzmiewały jakieś dźwięki. Można było na nich zwrócić uwagę.