Okładka książki - Nie odkryjesz prawdy

Nie odkryjesz prawdy

Tom 4 cyklu Prokurator Gabriela Sawicka

"Niekiedy trzeba dać ludziom pozwolić podjąć decyzję, która wydaje im się najlepszym rozwiązaniem. Nawet wtedy, gdy z naszej perspektywy to czyste szaleństwo. Być może dla nich to ostatnia deska ratunku."
Czyste szaleństwo zawładnęło życiem Gabrieli Sawickiej, prokurator, która znana jest z niekonwencjonalnych rozwiązań w swojej pracy. Jak taran brnie przez wszystkie sprawy, by osiągnąć sukces. Dla niej nie ma sprawy nie do rozwiązania, a na każde problemy, które napotyka po drodze, ma sprawdzony sposób - cięty język, sarkazm i odwaga, której może pozazdrościć niejeden prokurator czy funkcjonariusz policji. Jest wrzodem na tyłku swojego szefa, ale trudno jej nie doceniać. Rozwiązuje nierozwiązywalne, więc jest skuteczna w 110%.
W "Nie odkryjesz prawdy" prześladują bohaterów wydarzenia z poprzednich tomów. Spędzają im sen z powiek, a sytuacja wcale się nie polepsza. Myśl, że uda się żyć bez konsekwencji jest jak najbardziej złudna. Żałoba po Klimku, zgłoszenie się potencjalnego zabójcy prostytutek i prośba o pomoc rodziców Lisa w jego odnalezieniu dodają emocji i adrenaliny. Oczywiście są momenty szczęśliwe, ale nie ma ich za wiele.
W tym szaleństwie ciężko doszukiwać się normalności, choć bohaterowie szukają jej w najmniejszych gestach, chwilach oddechu.
Diana Brzezińska zafundowała Sawickiej i Michalskiemu, ale co najważniejsze - czytelnikom, rollercoaster emocji. Ciężko przewidzieć, w którą stronę zabrnie fabuła i ile jeszcze trudnych sytuacji są w stanie znieść bohaterowie.
Książkę czyta się sprawnie przez dużą ilość dialogów, krótkie rozdziały i szybkie tempo akcji. Sarkastyczny humor Sawickiej podoba mi się od samego początku i chyba najbardziej mnie urzeka. Jestem ciekawa, co Autorka przygotuje dla nas w następnym tomie, bo to, że się pojawi po takim zakończeniu, jest pewne. Jeśli nie czytaliście poprzednich tomów to nadrabiajcie, naprawdę warto. Seria o prokurator Sawickiej to gwarant dobrej rozrywki.

Informacje dodatkowe o Nie odkryjesz prawdy:

Wydawnictwo: Otwarte
Data wydania: 2023-04-12
Dodał/a opinię: gdziejatamksiazk

Tagi: Thrillery i suspens

Zobacz opinie o książce Nie odkryjesz prawdy

Kup książkę Nie odkryjesz prawdy

Las był dla niej stanowczo zbyt cichy. Wolała miasto, w którym cały czas rozbrzmiewały jakieś dźwięki. Można było na nich zwrócić uwagę.

Nie potrafiła sobie przypomnieć, żeby jakikolwiek podejrzany zachowywał się w taki sposób. Nie miała jednak żadnych dowodów, które świadczyłyby na jego korzyść. Mężczyzna zrobił wszystko, żeby go zamknęli do końca życia.

Więcej cytatów z tej książki

Nie wygrasz ze mną
Diana Brzezińska0
Okładka ksiązki - Nie wygrasz ze mną

Nie zawaha się przekroczyć granicy, zza której nie będzie powrotu   ,,Szach-mat". Te słowa słyszy Sawicka, gdy Lis pokazuje jej nagranie, na którym widać...

Nie oskarżysz mnie
Diana Brzezińska0
Okładka ksiązki - Nie oskarżysz mnie

W Trzeszczynie odkryto zbiorową mogiłę. Sprawa zostaje powierzona Gabrieli Sawickiej. Wszystkie ofiary to mężczyźni w wieku od 30 do 50 lat. Jednak jest...