"Nie pozwól mu odejść" Kathryn Croft to dość ciekawy thriller, który dobrze się czyta. Akcja rozkręca się powoli, przez co początkowo może być nieco nużąca, jednak im dalej tym lepiej. Autorka zręcznie myli tropy. Historia jest pełna tajemnic, niedomówień. Narracja, części rozdziałów, zostaje wyjaśniona pod koniec powieści, co sprawia, że zakończenie jest dość zaskakujące.
Przed trzema laty rodzinę Zoe dotknęła straszna tragedia. Jej czternastoletni syn Ethan i jego przyjaciel Josh zginęli w tragicznym wypadku nad rzeką. Nie wiadomo po co chłopcy wymknęli się nocą z domu i poszli nad rzekę. Policyjne śledzywo nic nie wykazało, uznano, że był to nieszczęśliwy wypadek. Zoe wraz z mężem Jakem i starszym synem Harleyem zmieniają miejsce zamieszkania i próbują odbudować swoje życie po tym co ich spotkało. Gdy wszystko wraca do względnej równowagi Zoe otrzymuje pierwszą wiadomość od tajemniczego nadawcy o treści: "Musisz odkryć prawdę o tym, co przytrafiło się twojemu synowi nad rzeką trzy lata temu. Nie wierz w kłamstwa. To nie był wypadek." Kobieta nie wie co ma o tym myśleć. Czy ktoś postanowił zrobić jej okrutny żart? A może ta osoba naprawdę wie coś o śmierci Ethana? Ale jeśli faktycznie tak jest , dlaczego czekała z tym trzy lata? Niebawem przychodzą następne wiadomości, a każda kolejna jest coraz bardziej niepokojąca. Wszystko w co do tej pory wierzyła Zoe staje pod znakiem zapytania. Kobieta decyduje się dowiedzieć prawdy na temat śmierci syna. Przeprowadza śledztwo, które stopniowo odkrywa tajemnice chłopców i ich rodzin. Czy Zoe jest gotowa na to czego się dowie? Czy prawda ją wyzwoli, czy ostatecznie wszystko zniszczy?
Fabuła powieści jest ciekawa, zakończenie zaskakujące. Niestety brak w tej powieści dreszczyku emocji, poczucia zagrożenia, które pojawia się podczas czytania naprawdę dobrych thrillerów. Powieść jest przeciętna, ma zarówno mocne jak i słabe punkty. Do przeczytania ale bez wielkich oczekiwań.
Wydawnictwo: Burda Książki
Data wydania: 2019-02-27
Tytuł oryginału: The Warning
monia89
" Adrian. To ten gnojek doprowadził ją do tego miejsca w życiu, to on zmusił ją do zrobienia czegoś, do czego nie sądziła, że jest zdolna. Kłamstwa to jedno, ale to, czego oni się dopuścili, jest znacznie gorsze."
Osiemnaście lat temu porwano ci córkę. A dziś do ciebie wróciła. Osiemnaście lat temu nieznany sprawca uprowadził Helenę, sześciomiesięczną córkę Simone...
Jakie tajemnice kryje hotelowy pokój 12? Hannah Chambers, właścicielka księgarni, wiedzie spokojne życie w Roehampton wraz z mężem Maxem i pięcioletnią...
" - Ona nam nigdy nie wybaczy, prawda?
Leanne kręci głową.
- Nie, ale dziwisz się jej? Mówiłam ci, że powinniśmy byli jej powiedzieć od razu po tym, jak to się stało, prawda? Tajemnice zawsze wychodzą na jaw."