„Niebo nad Amsterdamem” autorstwa Agnieszki Zakrzewskiej to trzecia część cyklu „Do jutra w Amsterdamie”. Po powrocie do willi w Sosnowym Lesie Agnieszka wraz z mężem i córką Annemarie próbują wieść spokojne życie. Jednak niepokojące wydarzenia, które spotykają rodzinę Agnieszki i ją samą, sugerują, że ktoś ich obserwuje i wcale nie życzy dobrze. Na drodze kobiety staje baron van Heemstra, a żeby tego było mało, to jeszcze dochodzą zagadki z przeszłości, które Agnieszka próbuje rozwiązać. Jak historia sprzed lat splecie się z aktualnymi wydarzeniami i w co tym razem wpakuje się Agnieszka?
W tej części autorka zabiera nas i oczywiście główną bohaterkę do wydarzeń z II wojny światowej — jest prywatne śledztwo, stare dokumenty i tajemnica, którą trzeba odkryć, a która jak się okazuje — nierozerwalnie łączy się z teraźniejszością.
Miło, że autorka do każdej części wprowadziła jakiś nowy element, jednocześnie zachowując ich spójność. W trzeci tomie motyw podróży w czasie i śledztwa historycznego, to taki powiew świeżości.
Polubiłam tę serię, bo to z jednej strony lekkie obyczajówki, ale zawsze zahaczają o realne problemy, z którymi borykają się zwykli ludzie. Autorka potrafi w budowanie napięcia i wciągającą akcję, ale też nie stroni od takiego ciepła i przytulności.
Jedyna rzecz, która niezmiennie mi przeszkadza, to poetyzowanie języka, przez co dialogi tracą na naturalności, a szkoda.
Każda część tej sagi dostarcza wielu emocji, ale też pozostawia miejsce na refleksję i przewidywania, bo autorka za każdym razem zostawia czytelnika z wielką niewiadomą.
Wydawnictwo: Flow
Data wydania: 2025-03-26
zaczytania
Mroczna miłość, kłamstwa i samotność. Czy nienawiść może być lekiem na traumy przeszłości? Leo zdaje się mieć idealne życie: luksusowy apartament, najdroższe...
Poruszająca opowieść osnuta na prawdziwej historii o losach Holenderki Annemarie Engelen.1932 rok. Amsterdam ogarnięty kryzysem i bezrobociem. Na ulicy...