Okładka książki - Niebo nad Kilimandżaro

Niebo nad Kilimandżaro

SPEŁNIONE MARZENIE

"Niebo nad Kilimandżaro" to druga część cyklu afrykańskiego niemieckiej pisarki Anne Jacobs. Po niemal rocznej przerwie nie mogłam się już doczekać następnego spotkania z Charlotte Harmsen, która próbuje odnaleźć się w Afryce. Napotyka tam wiele przeciwności i musi stawić czoła przeróżnym problemom. Trudno jej pozbyć się Christiana, który niczym cień stara się trzymać blisko żony. Lotte chce spełnić swoje marzenie i jako pierwsza biała kobieta wybiera się z karawaną z Dar es Salaam w Tanzanii, do małej wioski w górach Usambara u podnóży Kilimandżaro. Szczyt kusi Charlotte swoją tajemniczością i majestatem. Wyprawa w głąb lądu, przez pustynię, wymaga od niej ogromnej siły woli i determinacji. Wie, że nie będzie łatwo, ale czy uda jej się pokonać własne lęki i słabości?

Charlotte to kobieta odważna, postępowa i niezależna. Jej zachowanie nie przystaje do czasów, w jakich przyszło jej żyć, a mimo to dzielnie radzi sobie z ogromem piętrzących się problemów. Kobieta na szczęście spotyka na swej drodze osoby gotowe przyjść jej z pomocą w najtrudniejszej nawet sytuacji. Życie mocno ją doświadcza, nie może zbyt długo cieszyć się szczęściem i stabilizacją, a mimo to decyduje się pozostać w Afryce.

Jak miło było wrócić na Czarny Ląd i ponownie rozkoszować się tamtymi egzotycznymi obrazami, poczuć klimat pustyni i małych wiosek. Autorka świetnie opisuje afrykańską ziemię i zwyczaje tam panujące. Maluje słowem krajobraz wokół góry Kilimandżaro. Możemy poznać bliżej niektóre plemiona, obserwować ich rytuały, wierzenia i praktyki. Dzika Afryka pełna niebezpieczeństw jest na swój sposób ekscytująca, ma w sobie atrakcyjność i magię, które przyciągają i urzekają.

"Niebo nad Kilimandżaro" to piękna opowieść o miłości, uporze, konsekwencji i realizacji swoich marzeń. Anne Jacobs maluje słowem plastyczne, żywe obrazy, inspiruje do refleksji i zachęca do własnych podróży. Złożone relacje międzyludzkie i konfrontacja człowieka z dziką przyrodą w moim przekonaniu stanowią o wyjątkowości tej powieści, a właściwie całego cyklu afrykańskiego. Historia Charlotte Harmsen porusza czytelnika do głębi i daje nadzieję na lepsze jutro. Akcja rozwija się powoli, ale autorka świetnie potrafi stopniować napięcie by zainteresować czytelnika aż do ostatniej strony. Mamy zwroty akcji, zaskakujące sytuacje i całe mnóstwo emocji.

Zwróciłam uwagę na wątek pojawienia się na świecie małego Samuela - synka Klary. Szczerze mówiąc sytuacja wydała mi się mało wiarygodna. Trudno mi uwierzyć, że noworodek po bardzo długim i ciężkim porodzie, zasinialy i nie zdradzający oznak życia, po kilku minutach nagle łapie oddech, płacze, wraca do żywych i dalej rozwija się zdrowo, bez komplikacji. Cud?... Zbawcze dłonie doktora?... Wielka wola życia?... Nie sądzę. Jest to tym bardziej niewiarygodne, że jesteśmy w Afryce, mamy koniec XIX wieku i medycynę na poziomie mocno średnim. Moment ten bardzo mocno utkwił mi w pamięci, coś mi tu mocno zgrzytało i pomyślałam, że Anne Jacobs po prostu sobie ze mnie żartuje.

"Sen o Kilimandżaro", czyli pierwszy tom cyklu afrykańskiego nadal mam w pamięci, a to oznacza, że powieści o Charlotte Harmsen są na swój sposób wyjątkowe. Jeśli sięgnięcie od razu po drugą część, to z pewnością bardzo szybko odnajdziecie się w opisywanej historii, o co autorka naprawdę zadbała. Ja natomiast tym razem skusiłam się na audiobook w interpretacji Lidii Pronobis. I choć lektorka stanęła na wysokości zadania, to nie jestem przekonana, czy była to z mojej strony dobra decyzja. Jednak samodzielna lektura bardziej oddziałuje na moją wyobraźnię szczególnie wówczas, gdy mogę znaleźć się w jakimś egzotycznym zakątku świata. Też tak macie?

Informacje dodatkowe o Niebo nad Kilimandżaro:

Kup książkę Niebo nad Kilimandżaro

Sen o Kilimandżaro
Anne Jacobs0
Okładka ksiązki - Sen o Kilimandżaro

Pełna wzruszeń powieść bestsellerowej autorki Anne Jacobs! W cieniu Kilimandżaro młoda kobieta szuka szczęścia wbrew wszelkim przeciwnościom... Charlotte...

W labiryncie wspomnień
Anne Jacobs0
Okładka ksiązki - W labiryncie wspomnień

Wpływowe familie. Dramatyczne sploty zdarzeń. Posiadłość, która skrywa niejedną tajemnicę. Augsburg, 1916 rok. Część willi, którą zamieszkuje...

Opad
Opad