Latem zaskakująco często lubię sięgać po coś lżejszego niż ociekający krwią i wnętrznościami kryminał. W towarzystwie zabawnego, wciągającego romansu, lemoniady w szklance i arbuza na talerzu mam ochotę się pośmiać i choć na chwilę zapomnieć o szarej rzeczywistości. Jednym z moich największych odkryć tego półrocza są książki Samanthy Young. Dzięki uprzejmości wydawnictwa Burda Książki w ostatnim czasie miałam okazję poznać trzy powieści tej autorki i każda z nich okazała się znakomitą lekturą. Gdy więc zobaczyłam, że 1 lipca premierą będzie mieć nowa powieść Young, to bez wahania ustawiłam się w kolejkę po egzemplarz recenzencki.
„Niedopasowani” to powieść autorstwa Samanthy Young i Kristen Callihan. Do duetów autorskich podchodzę ze sporą rezerwą. Jak wspomniałam, z twórczością Young miałam już okazję się poznać bliżej, ale o Kristen Callihan wiem niewiele. W połowie czerwca miała premierę jej powieść „Niegrzeczny idol”, która ukazała się nakładem Muzy, ale na razie opowieść o Killianie i Libby grzecznie czeka na swoją kolej wśród stosu innych nowości. Kiedyś na Goodreadsie trafiłam na opinię, że powieści Callihan bardzo przypominają książki Elle Kennedy, a tę autorkę akurat bardzo polubiłam, więc postanowiłam dać szansę „Niedopasowanym”. Czy jestem zadowolona? Tego dowiecie się za chwilę
Bardzo lubię historie, w których główni bohaterowie kompletnie do siebie nie pasują. Schemat od nienawiści do miłości, a także motyw udawanego związku jest chyba ostatnio bardzo popularny. Nie tak dawno czytałam serię książek Elle Kennedy, w której aż dwukrotnie pojawił się motyw pary na niby. W „Układzie” Garrett Graham udawał chłopaka Hannah Wells, która próbowała przy jego pomocy wzbudzić zazdrość w chłopaku, który wpadł jej w oko, a z kolei w „Ryzyku” Brenna weszła w podobny układ z gwiazdą drużyny hokejowej reprezentującej Harvard, aby dostać wymarzoną pracę w telewizji sportowej. Teraz zaś czytam „Podróż nieślubną”, w której bohaterowie, choć się nie znoszą, wybierają się na Hawaje, by parze młodej, która nie mogła udać się w podróż poślubną, nie przepadła wycieczka. Ta powtarzalność z jednej strony może męczyć, bo autorkom nieco brakuje oryginalności, ale jeśli między bohaterami jest chemia, sypią się iskry i pękamy ze śmiechu, oglądając ich zabawne perypetie, to czemu mamy z tego rezygnować?
„Niedopasowani” to jedna z tych historii, które pochłaniamy z wypiekami na twarzy. Powieść czyta się w zasadzie jednym tchem, bohaterowie są fajni, wiarygodni, budzą naszą sympatię. Niemal od samego początku wiemy, jak kryjąca się na kartach powieści historia się zakończy, ale nie sądzę, by komukolwiek to przeszkadzało. Komedie romantyczne są przewidywalne i musimy się z tym pogodzić. Zazwyczaj to właśnie ze względu na happy end tak chętnie po nie sięgamy w wersji filmowej lub książkowej.
Nie potrafię wskazać miejsc, w których widać pióro Young lub Callihan, której stylu w ogóle nie znam. Ale zauważam tu pewną różnicę, kiedy porównuję „Niedopasowanych” i czytane przeze mnie powieści Samanthy Young. I tutaj obok emocjonującego romansu pojawiają się tematy poważniejsze, ale to dramaty mniejszego kalibru :)
Na plus zaliczam oczywiście narrację z dwóch perspektyw: Parker oraz Rhysa. Coraz częściej autorki romansów oddają głos również mężczyznom, dzięki czemu ich książki są zwyczajnie ciekawsze. Z minusów muszę wspomnieć o okładce, która zdecydowanie nie przypadła mi do gustu. Gdyby nie to, że znam i lubię twórczość jednej z autorek, to na pewno, widząc tę okładkę, po „Niedopasowanych” bym nie sięgnęła, choć widziałam w recenzjach, że niektórym dziewczynom się podoba.
„Niedopasowani” to lekka i wciągająca powieść, którą czyta się jednym tchem. Dużą przyjemność sprawiło mi śledzenie relacji rodzącej się między dwojgiem bohaterów. Gorąco polecam miłośniczkom romansów, a także tym czytelniczkom, które latem dla odmiany lubią sięgnąć po coś lżejszego. To świetna powieść!
Informacje dodatkowe o Niedopasowani:
Wydawnictwo: Burda Książki