,,Dla Boga nie jest ważne, kim byłaś, ale kim się stajesz"
Liz Curtis Higgs jest amerykańską pisarką, autorką powieści historycznych i poradników dla kobiet. W swoim dorobku ma 28 książek, które zostały wydane w ponad 3 milionach egzemplarzy. ,,Niegrzeczne dziewczynki w Biblii" to pierwsza cześć serii o ,,niegrzecznych dziewczynkach". Kolejne to: ,,Naprawdę niegrzeczne dziewczynki w Biblii" oraz ,,Trochę niegrzeczne dziewczynki w Biblii".
Autorka, jak sama we wstępie przyznaje, też kiedyś była niegrzeczną dziewczynką, daleką od ideału. Popełniła w swoim życiu wiele złych rzeczy, ale pewnego dnia Bóg postawił na jej drodze wspaniałego mężczyznę, który już na zawsze odmienił jej sposób postępowania. Jej przygoda z najsłynniejszymi femmes fatales w Biblii rozpoczęła się ponad dziesięć lat temu, w momencie, gdy przygotowywała się do wygłoszenia serii wykładów na temat kobiet w Piśmie Świętym. Ich historie zaintrygowały ją do tego stopnia, że postanowiła ożywić je na kartach swojej książki. Bo choć wszystkie bohaterki żyły w innych czasach, innej kulturze, to problemy z jakimi się zmagały, czy błędy jakie popełniały śmiało można odnieść do czasów współczesnych. Na pewno nie jeden czytelnik w opisanych historiach będzie mógł odnaleźć echa ze swojego życia.
Liz Curtis Higgs niegrzeczne dziewczynki dzieli na trzy grupy. Do pierwszej z nich należą te kobiety, które od samego początku były zepsute do szpiku kości - Żona Potifara, Dalila, Izebel. Grzeszyły one z rozmysłem, nie przejawiając żadnej chęci do zmiany swojego postępowania. Kolejną grupę stanowią kobiety złe przez chwilę, do których można zaliczyć Ewę, Żonę Lota, Safirę oraz Mikal. Z początku wierzyły one w wszechmocnego, miłującego Boga, ale w decydującym momencie swojego życia, podjęły jedną, katastrofalną decyzję, która na zawsze odmieniła ich los i wielu innych osób. Ostatnia grupa to kobiety złe przez jakiś czas, ale nie na zawsze - Rachab, Samarytanka przy studni oraz jawnogrzesznica, które były świadome swojej przewrotności, ale gdy przyszło co do czego, potrafiły zmienić swoje postępowanie.
W swojej książce autorka każdy rozdział rozpoczyna fikcyjną opowieścią o współczesnej kobiecie, której historia ściśle powiązana jest z konkretną niegrzeczną dziewczynką. Następnie, wers po wersie, omawiana jest właściwa opowieść biblijna. Zwieńczeniem każdego rozdziału są refleksje oraz pytania do indywidualnego lub grupowego rozważania. Ich zadaniem jest ułatwienie nam zastosowania przeczytanych treści do swojego życiu.
Mnie osobiście ,,Niegrzeczne dziewczynki w Biblii" specjalnie nie zachwyciły. Liz Curtis Higgs pisze prostym, kolokwialnym językiem. Fikcyjne opowieści, wymyślone przez autorkę, jak dla mnie są mało realistyczne i naiwne, miejscami wręcz infantylnie. Natomiast refleksje dotyczące każdej z biblijnych bohaterek, pomimo imponującej bibliografii, na jaką autorka się powołuje, nie są ani odkrywcze ani porywające. Być może osoby z mniejszą wiedzą religijną znajdą w nich coś dla siebie. Mnie niestety, pomimo najszczerszych chęci, to się nie udało. Miałam okazję czytać dużo lepsze książki, w których opowieść biblijna opowiedziana jest współczesnym językiem. Muszę przyznać, iż już dawno żadna książka o tematyce religijnej tak mnie nie zawiodła. Jedynym plusem jest urzekająca okładka. Reasumując fajerwerków nie ma.
Informacje dodatkowe o Niegrzeczne dziewczynki w Biblii. Czego możemy się od nich nauczyć?:
Wydawnictwo: Aetos
Data wydania: 2014-02-22