Okładka książki - Niełatwo mnie zabić. Opowieść o Joannie Chmielewskiej

Niełatwo mnie zabić. Opowieść o Joannie Chmielewskiej

Katarzyna Droga w książce "Niełatwo mnie zabić. Opowieść o Joannie Chmielewskiej" przybliża czytelnikom barwne i pełne zwrotów akcji życie jednej z najbardziej charakterystycznych polskich pisarek kryminalnych. To opowieść, która łączy w sobie elementy biografii, sensacji i humoru, idealnie oddając styl samej Chmielewskiej.

Autorka w przystępny i zajmujący sposób prowadzi nas przez kolejne etapy życia Joanny Chmielewskiej, pokazując, jak jej codzienność stała się inspiracją do kultowych powieści kryminalnych. Przepowiednia wróżki, według której życie Chmielewskiej miało być pełne przygód i niespodzianek, okazała się niezwykle trafna – zarówno w jej twórczości, jak i rzeczywistości nie brakowało absurdalnych sytuacji i niewyjaśnionych zagadek.

Droga przedstawia Joannę Chmielewską jako kobietę pełną pasji, niezależną, z niepowtarzalnym poczuciem humoru, która z łatwością odnajdywała sensacyjne wątki w codziennych wydarzeniach. Przygody, jakie jej się przydarzały – od tajemniczych telefonów po niemal popełnione zbrodnie – stały się fundamentem dla jej powieści. Biografia obfituje w anegdoty i zabawne sytuacje, które sprawiają, że lektura jest niezwykle wciągająca.

Na uwagę zasługuje również kontekst historyczny, który autorka zarysowuje w tle. Polska okresu PRL-u, z jej absurdami i trudnościami dnia codziennego, odgrywa istotną rolę w książce. Droga pokazuje, jak realia tamtych czasów wpływały na życie i twórczość Chmielewskiej, która z humorem i dystansem komentowała rzeczywistość, tworząc przy tym niezwykle popularne powieści kryminalne.

Książka napisana jest lekkim, przystępnym językiem, a liczne dialogi i humorystyczne wstawki sprawiają, że czyta się ją z przyjemnością. Styl Katarzyny Drogi doskonale oddaje charakter Joanny Chmielewskiej, co czyni tę biografię jeszcze bardziej autentyczną i pełną energii.

Podsumowując, "Niełatwo mnie zabić. Opowieść o Joannie Chmielewskiej" to fascynująca lektura dla miłośników twórczości Chmielewskiej, ale także dla tych, którzy dopiero chcą ją poznać. Katarzyna Droga stworzyła żywy, pełen humoru portret pisarki, której życie było równie barwne, co jej książki. To obowiązkowa pozycja dla wszystkich, którzy cenią nietuzinkowe postacie i literackie przygody, które wykraczają poza fikcję.

Informacje dodatkowe o Niełatwo mnie zabić. Opowieść o Joannie Chmielewskiej:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2023-09-27
Dodał/a opinię: Beata Zielonka

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Zobacz opinie o książce Niełatwo mnie zabić. Opowieść o Joannie Chmielewskiej

Kup książkę Niełatwo mnie zabić. Opowieść o Joannie Chmielewskiej

Zostawiła zdumiona ciotkę na Nowym Świecie. W domu z szacunkiem odwiesiła sukienkę do szafy, przywdziała szatę domową w stylu worka po ziemniakach, obstawiła się kubkami z herbatą i zabrała do roboty.

Chłopcy mają dobrze w głowach, umieją sobie podgrzać obiad, klucz nosić na szyi i radzić sobie.

Więcej cytatów z tej książki

Kobieta, którą pokochał Marszałek. Opowieść o Oli Piłsudskiej
Katarzyna Droga0
Okładka ksiązki - Kobieta, którą pokochał Marszałek. Opowieść o Oli Piłsudskiej

W 1901 roku dziewiętnastoletnia Ola Szczerbińska przyjeżdża z Suwałk do Warszawy. Marzy o zdobyciu wykształcenia i o wolnej Polsce. W czasach, kiedy uważano...

Nigdy się nie bałam. Jak polskie lekarki pisały historię medycyny
Katarzyna Droga0
Okładka ksiązki - Nigdy się nie bałam. Jak polskie lekarki pisały historię medycyny

Silne, odważne, z niezwykłymi historiami medycznymi i doświadczeniami wojennymi. Życiorysy lekarek stanowią niezwykłą inspirację dla współczesnego czytelnika...