Okładka książki - Nienapisane

Nienapisane

„Nienapisane” autorstwa Anny Bichalskiej to subtelna i emocjonalnie głęboka powieść obyczajowa, która łączy refleksję nad ludzkimi słabościami z codziennymi wyzwaniami życia. Główną bohaterką jest Joanna – kobieta utalentowana, lecz ogarnięta twórczą niemocą. Za maską dowcipnej i ironicznej osoby kryje się wystraszona, pełna lęków i fobii kobieta, która stara się odnaleźć spokój i własną przestrzeń w nowym domu. Niedawna przeprowadzka staje się dla niej początkiem zmiany, szansą na otwarcie się na otoczenie i odnalezienie siebie w codzienności.

Równolegle w życiu Joanny pojawia się Janka, która po kilkumiesięcznej nieobecności wraca do domu z nadzieją, że trudne wydarzenia z przeszłości zostały za nią. Pełna pogody ducha, Janka zmaga się jedynie z lękiem przed spełnieniem obietnicy złożonej zmarłej przyjaciółce. Losy obu kobiet splatają się, gdy zostają sąsiadkami. Joanna, zwana przez siebie Kobietą w Czerni, i Janka, Kobietą w Różu, różnią się wiekiem, charakterem, sposobem bycia, a nawet upodobaniami kolorystycznymi. Spotkanie tych dwóch światów staje się punktem wyjścia do opowieści o przyjaźni, wzajemnym zrozumieniu, ale też wewnętrznych przemianach i odkrywaniu nowych perspektyw.

Autorka kreśli bohaterki z dużą psychologiczną głębią. Każda strona powieści przesiąknięta jest emocjami: poczuciem osamotnienia, obawą przed zmianą, ciekawością drugiego człowieka, a także nadzieją na lepsze jutro. Styl Anny Bichalskiej jest lekki, przystępny, z subtelnym humorem i ironią, co sprawia, że czytelnik może w pełni wniknąć w świat bohaterów, jednocześnie łatwo utożsamiając się z ich przeżyciami. Powieść ukazuje problemy współczesnej kobiety – balansowanie między potrzebą samorealizacji, a codziennymi obowiązkami i emocjonalnymi wyzwaniami, jak również trudności w przełamywaniu własnych lęków i otwieraniu się na innych.

„Nienapisane” to książka, która porusza temat bliskości, empatii i siły relacji międzyludzkich. Pokazuje, że nawet skrajnie różne osobowości mogą znaleźć wspólny język, a wzajemne wsparcie pozwala pokonywać lęki i odnajdywać własną drogę. Jest to powieść idealna dla czytelniczek i czytelników lubiących literaturę obyczajową, psychologiczną, a także historie o przemianach wewnętrznych i budowaniu relacji.

Książka uczy, że każda zmiana wymaga odwagi, a spotkanie drugiego człowieka może otworzyć drzwi do zupełnie nowego świata. Jest pełna ciepła, refleksji i emocjonalnej autentyczności, a przy tym wciąga od pierwszych stron. „Nienapisane” to powieść, która pozwala zatrzymać się na chwilę, przyjrzeć swoim emocjom i docenić siłę przyjaźni i wzajemnego wsparcia. Polecam tę książkę wszystkim, którzy szukają literatury pełnej emocji, życiowych prawd i subtelnych, codziennych historii o kobiecej sile i wrażliwości.

Informacje dodatkowe o Nienapisane:

Wydawnictwo: HarperKids
Data wydania: 2026-02-11
ISBN: 9788329120364
Dodał/a opinię: Małgorzata Styczeń

Tagi: Proza lifestyle'owa Literatura obyczajowo-rodzinna Beletrystyka - problematyka życia wewnętrznego

Zobacz opinie o książce Nienapisane

Kup książkę Nienapisane

Ogród Anastazji
Anna Bichalska 0
Okładka ksiązki -  Ogród Anastazji

Milena próbuje stanąć na nogi po bolesnej stracie i przeprowadza się z córeczką do domu bliskiej jej kiedyś Hortensji. Na jej drodze staje Adam, siostrzeniec...

Adelka i trudne słowo na "e"
Anna Bichalska0
Okładka ksiązki - Adelka i trudne słowo na "e"

Adelka jest chora i to wcale nie jest przyjemne. Do tego mama ma dużo pracy. Adelce wcale się to nie podoba. Dorośli mają lepiej - Adelka jest tego pewna...

Opad
Opad