"Mówią, że czas leczy rany. Nie, nie leczy. On tylko uczy, jak żyć z bólem, jak oswoić tę pustkę, która wdziera się w każdą cząstkę serca."
Komisarz Maja Lewandowska wraz z policyjnym zespołem dostaje zgłoszenie o odkryciu zmasa*krowanych zwłok mężczyzny. Ciało zostało znalezione w tragicznym stanie, potrzeba wnikliwych badań, by odkryć kim był ten człowiek. Maja razem z policyjnym partnerem Antkiem prowadzą śledztwo, w trakcie którego wychodzą na jaw zaskakujące szczegóły, bowiem osoba która pierwsza odnalazła zwłoki, to były policjant, wcześniejszy partner Mai. Każda poszlaka jest ważna, niestety zbyt wolno toczą się sprawy, aby móc odnaleźć sprawcę. Tymczasem pojawia się kolejna ofiara, a dowody prowadzą do szokującego finału.
Powieść "Nieudane doręczenie" jest debiutem literackim autorki. Mamy tu zagadki kryminalne, zem*stę, prze*moc i tragiczne zdarzenia sprzed lat, które znacząco wpływają na teraźniejszość. Muszę przyznać, że mam mały kłopot z oceną książki, ponieważ akcja toczy się w kilku przestrzeniach czasowych, co wpływa na ogólny odbiór i dla mnie było to trochę zagmatwane. Zaskoczyło mnie nieco otwarte zakończenie, nie bardzo wiem czego się tu spodziewać, być może będzie kontynuacja historii.
Ogólnie powieść ciekawa, dosyć dużo się dzieje, trzeba skupić się podczas czytania. Zagadki i wydarzenia są intrygujące, wprowadzają mroczny, duszny klimat. Pojawiają się bru*talne sceny i prze*kleństwa. Po przeczytaniu książki czuję lekki niedosyt, ale myślę, że opowieść może się podobać czytelnikom. Ciekawa jestem jak rozwinie się dalsza twórczość autorki, chętnie poznam kolejne historie.
Wydawnictwo: Zwierciadło
Data wydania: 2026-02-25