Magda z jednej strony można by powiedzieć, że ma wszystko, z drugiej kobieta czuje wielką pustkę. Prestiżowa praca, pieniądze, kochający narzeczony – o tym marzy wiele kobiet, jednak jej to nie wystarcza. W pewnym momencie umiera jej ukochana babcia, zostawiając jej w spadku swój stary dom na przedmieściach. Magda postanawia tam zamieszkać, wierzy, że właśnie w nim odnajdzie spokój, którego tak bardzo jej brakuje.
Prawda okazuje się zupełnie inna niż jej wyobrażenia i pragnienia. Dzieją się dziwne rzeczy. Magda słyszy czyjś głos, czyjeś kroki, choć powinna być sama w domu. Na ścianach widać cienie, których zdecydowanie nie powinno tam być. Na dodatek to dopiero początek. Kobieta zaczyna odkrywać tajemnice domu i swojej nieżyjącej babci, jedna straszniejsza od drugiej. Koszmar się zaczął, zło się obudziło. Czy to przetrwa? Co się stanie? Co odkryje? Jak potoczy się historia Magdy i tajemniczego domu jej babci?
Przyznam szczerze, że bardzo lubię oglądać horrory, ale jakoś nigdy mi nie było po drodze z ich czytaniem. Książka, którą dziś chciałabym Wam pokazać, należy właśnie do tego gatunku i mi się podobała. Od samego początku czuć nutkę strachu, co zdecydowanie jest zaletą.
Historia, jaką znalazłam w książce, była dość ciekawa, wciągająca, mroczna. Akcja sprawnie poprowadzona, ze zwrotami, które potrafiły mnie zaskoczyć. Książkę czytało się szybko, a podczas czytania towarzyszyły mi emocje. Dla mnie była to pozycja na jeden wieczór.
Bohaterowie ciekawi, dość dobrze wykreowani. Nie są idealni, a to sprawia, że mnożna się z nimi utożsamiać. Niestety nie mogę Wam nic więcej o nich powiedzieć niż w zarysie historii. Powiem tylko tyle, że warto ich poznać blisko.
„Nieumarłe czarownice. Tom 1” to ciekawa książka, którą warto przeczytać. Ze swojej strony polecam.
Recenzja pojawiła się również na moim blogu - Mama, żona - KOBIETA
Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2025-08-28
Kategoria: Horror
Anna Kaczor
Książka ta jest zarówno ciekawostką, jak i drogowskazem. Opowiada historię o chłopcu, który na skutek jednej złej decyzji znajduje się w samym centrum...