Okładka książki - Niewinna krew

Niewinna krew

Książka zaskakująco dobra, jeśli chodzi o psychologię postaci. Motywy bohaterów są wyjaśnione, zapoznajemy się też z dzieciństwem większości z nich. Dlaczego postępują tak a nie inaczej? Co nimi kieruje? Na te pytania bez problemu będziemy mogli sobie odpowiedzieć. Na początku poznajemy główną bohaterkę, która odkrywa swą prawdziwą tożsamość (została adoptowana w wieku ośmiu lat). Sama zaś niewiele (a właściwie prawie wcale) pamięta z tamtego okresu. Oczywiście później autorka zaspakaja naszą ciekawość i tłumaczy czemu tak się dzieje. A zatem jest tajemnicza przeszłość bohaterki, jest sprawa morderstwa i chęć zemsty (zapowiada się ciekawie, nieprawdaż?) Jednakże narracja staje się nieco nużąca; autorka popisuje się swą erudycją na temat sztuki i literatury. Po części jest to uzasadnione (adopcyjny ojciec jest wykładowcą socjologii), w większości przypadków jest to jednak zbędne. ALE, jeśli przebrnie się przez ów wstawki, powstaje całkiem interesująca powieść. Choć przyznam, że niektóre poczynania bohaterki są dla mnie niezrozumiałe (ci co przeczytają, na pewno domyślą się, o który wątek mi chodzi). Zatem dla kogo ta lektura? Dla ceniących sobie interesujących bohaterów.

Informacje dodatkowe o Niewinna krew:

Wydawnictwo: Książnica
Data wydania: 2012 (data przybliżona)
ISBN: 83-7132-677-7
Tytuł oryginału: Innocent Blood
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Ewa Penksyk-Kluczkowska
Dodał/a opinię: megami91

Zobacz opinie o książce Niewinna krew

Kup książkę Niewinna krew