Okładka książki - Niezbity dowód

Niezbity dowód

Ten kryminał udowadnia, że świetna historia nie potrzebuje brutalności, by trzymać w napięciu. To raczej jak partia szachów, gdzie spryt i dedukcja są ważniejsze niż siła.

Autorka skupia się na zagadce, która angażuje czytelnika od pierwszej strony. Kiedy w sklepie z antykami zostaje zamordowana miła i bezkonfliktowa pracownica, pojawia się mnóstwo pytań. Czy była w niewłaściwym miejscu o niewłaściwej porze? Czy wiedziała coś, o czym nie powinna? Czy też celem był rabunek i stanął na jej drodze ktoś bez skrupułów? To wszystko staje się jeszcze bardziej intrygujące, kiedy okazuje się, że w sprawę wplątana jest unikatowa, przepiękna lampa Tiffaniego. Ta łamigłówka wciąga i nie pozwala odłożyć książki na bok.

Bohaterowie są kolejnym mocnym punktem tej powieści. Zamiast typowych detektywów, mamy tu inteligentną prywatną detektyw Celinę Stefańską, która stara się pomóc przyjaciółce w tarapatach, oraz duet policjantów. To wiarygodne postacie, które mają swoje mocne strony, ale też słabości, dzięki czemu łatwo się z nimi zżyć. Również pozostali bohaterowie, od świadków po podejrzanych, są ciekawie nakreśleni i nie są tylko tłem dla głównej akcji.

Autorka doskonale buduje atmosferę. Napięcie rośnie nie przez krwawe sceny, ale przez gęstniejący nastrój niepokoju i niepewności. Czytelnik czuje, że coś jest na rzeczy, nawet jeśli nie wie co. Dochodzą kolejne wątki, poznajemy nowe fakty, ale nie wszystko jest od razu jasne.

W tej książce śledztwo opiera się na analizie dowodów i logicznym łączeniu faktów, a nie na pościgach czy strzelaninach. Każdy dialog i każdy trop mają znaczenie. Kryminał skupia się na psychologii postaci i intrydze, a nie na sensacji. Fakty ze świata kultury świetnie zostają połączone z fikcją, mobilizując czytelników do sprawdzenia pewnych informacji, co dodaje głębi całej historii. Czuje się w tym pasję Autorki do sztuki i jej wrażliwość na piękno.

„Niezbity dowód” to przykład kryminału, który angażuje umysł, a nie tylko zmysły. Dzięki inteligentnej zagadce, ciekawym bohaterom historia zostaje z nami na dłużej. Budzi się bowiem refleksja czy da się zapomnieć o popełnionych błędach i czy na pewno wiemy, do czego jesteśmy zdolni w obliczu zagrożenia czy stresującej sytuacji? A co z bliskimi? Czy na pewno można komukolwiek ufać stuprocentowo?

Informacje dodatkowe o Niezbity dowód:

Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Data wydania: 2025-07-30
Dodał/a opinię: Krukrenata

Tagi: Literatura kryminalna i detektywistyczna

Zobacz opinie o książce Niezbity dowód

Kup książkę Niezbity dowód

Złe miejsce, zły czas
Małgorzata Rogala0
Okładka ksiązki - Złe miejsce, zły czas

Co zrobisz, by zdobyć uznanie i popularność? Ze względu na sytuację życiową Urszula Ratajska zmienia miejsce zamieszkania i przenosi swoje dzieci, Alicję...

Punkt widzenia
Małgorzata Rogala0
Okładka ksiązki - Punkt widzenia

Sędzia orzekający w sprawach karnych odbiera przerażającą wiadomość. Jego córka została zgwałcona i brutalnie zamordowana. Wyjaśnienie tej zbrodni...