Okładka książki - Nieznane oblicze Wikingów. Zapomniane opowieści nordyckiego świata

Nieznane oblicze Wikingów. Zapomniane opowieści nordyckiego świata

„Nieznane oblicze Wikingów. Zapomniane opowieści nordyckiego świata” autorstwa Eleanor Barraclough to niezwykle wciągająca i rzetelnie udokumentowana podróż w głąb kultury, wierzeń i historii ludów nordyckich. Autorka, łącząc podejście akademickie z narracyjnym talentem, z powodzeniem obala stereotypowy wizerunek Wikingów jako wyłącznie brutalnych wojowników i rabusiów. W zamian ukazuje ich jako ludzi o złożonej tożsamości kulturowej, odkrywców, kupców, poetów i osadników, którzy pozostawili trwały ślad nie tylko w Skandynawii, ale również na całym obszarze od Grenlandii po Ruś Kijowską.

Barraclough opiera swoją opowieść na zapomnianych sagach, zapisach kronikarskich oraz własnych doświadczeniach z podróży po północnych krainach. Z dużą wrażliwością i pasją przybliża czytelnikowi świat, w którym mitologia przeplatała się z codziennością, a morze było równie ważne jak ziemia. Szczególną wartością tej pozycji jest sposób, w jaki autorka pokazuje wielokulturowość i adaptacyjność Wikingów, zaprzeczając jednowymiarowemu obrazowi tej cywilizacji w popkulturze.

Lektura „Nieznanego oblicza Wikingów” to fascynująca propozycja nie tylko dla miłośników historii czy mitologii nordyckiej, ale także dla tych, którzy szukają książki pogłębiającej wiedzę o wpływie przeszłości na współczesną tożsamość europejską. To dzieło, które edukuje, inspiruje i zostawia czytelnika z refleksją nad tym, jak wiele niuansów ginie w uproszczonej narracji historycznej. Zdecydowanie polecam — to nie tylko świetna książka, ale i pasjonująca przygoda intelektualna. Mój mąż również chwycił za ten tytuł i czytał z zainteresowaniem, a to chyba już najlepsza rekomendacja!!

Informacje dodatkowe o Nieznane oblicze Wikingów. Zapomniane opowieści nordyckiego świata:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2025-05-20
Kategoria: Historyczne
Tytuł oryginału: Embers of the Hands: Hidden Histories of the Viking Age
Dodał/a opinię: Małgorzata Styczeń

Tagi: Historia

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Nieznane oblicze Wikingów. Zapomniane opowieści nordyckiego świata

Kup książkę Nieznane oblicze Wikingów. Zapomniane opowieści nordyckiego świata