Okładka książki - Nim padnie pierwszy strzał

Nim padnie pierwszy strzał

Młody, perspektywiczny, lecz wyrywny policjant Wydziału do Walki z Terrorem Kryminalnym. Alan Berg, przez kolegów nazywany Proca. Miasto pełne bezwzględnych przestępców, a wśród nich dwóch szczególnych, od lat nieuchwytnych, bezwzględnych i bardzo niebezpiecznych bandziorów.

Podczas jednej z interwencji dochodzi do tragedii, jeden z policjantów ginie, drugi zostaje ciężko ranny. Dwaj przestępcy ponownie wymykają się stróżom prawa.

Oddział Berga ma za zadanie zatrzymać niebezpiecznych gangsterów – czekają cierpliwie na sygnał.

Książka Katarzyny Żwirełło opisuje kulisy głośnej sprawy z 2003 roku, akcji w Magdalence. Autorka sprawnie wplotła w historię dość ciekawy motyw obyczajowy. Całość świetnie się spina.

W książce poznacie losy zgranej paczki policjantów, którzy w codziennej służbie mają do czynienia z najgorszymi przestępcami stolicy.

Opisana tu historia pokazuje jak nieprzewidywalna i niebezpieczna jest praca policjantów. Począwszy od patrolowca z prewencji czy policjanta ruchu drogowego, a skończywszy na twardych glinach tzw. „ateciakach”.

Przedstawieni tu policjanci wpadli w sam środek otwartej wojny, która wywołała u nich urazy, które nie zagoją się tylko za pomocą bandaży i leków. Ale wyjdą z tego! Wspierają się wzajemnie.

Książka ta to idealna pozycja fanów gatunku. Ciekawie opisane sceny walk i przygotowań do nich. Mimo, że znaczna część faktów tu opisanych to fikcja literacka, nabrałem dużo więcej szacunku do pracy funkcjonariuszy z oddziałów kontrterrorystycznych. Chłopaki! Robicie kawał dobrej roboty.

Informacje dodatkowe o Nim padnie pierwszy strzał:

Wydawnictwo: Dreams
Data wydania: 2021-09-22
Dodał/a opinię: ZaczytanyGlina

Tagi: polski kryminał polska autorka katarzyna żwirełło Vera Eikon nim padnie pierwszy strzał między prawami alan berg strzelanina Gang Warszawa magdalenka na faktach policjant Trauma

Zobacz opinie o książce Nim padnie pierwszy strzał

Kup książkę Nim padnie pierwszy strzał

Dowód przeciw tobie
Katarzyna Żwirełło0
Okładka ksiązki - Dowód przeciw tobie

W warszawskiej kamienicy ujawniono zwłoki pedofila, który niedawno wyszedł z więzienia. Na miejsce przybywa świeżo przyjęta do policji Joanna Motz. Sprawa...

Ptaszek w klatce
Katarzyna Żwirełło 0
Okładka ksiązki - Ptaszek w klatce

Szymon Rafalski nie poszedł w ślady ojca: zamiast gangsterką trudni się dziennikarstwem w podrzędnej gazecie które i tak wpędza go w liczne kłopoty. Łącznie...