Pierwszy raz miałam przyjemność czytać książkę opisującą przebieg największego w dziejach ludzkości procesu w Norymbergii.
Nie zdawałam sobie sprawy, jak bardzo Polska była pomijana, że żaden świadek z Polski nie został zaproszony na rozprawę. A przecież to u nas Niemcy zasiali największe spustoszenie, pod względem ludności cywilnej jak i majątku narodowego, to u nas były największe i najbardziej znane obozy koncentracyjne.
OPARTA NA FAKTACH POWIEŚĆ O AKCJI ORGANIZACJI "OJCZYZNA", KTÓRA WPŁYNĘŁA NA OBLICZE PROCESU NORYMBERSKIEGO.
Jest 1945 rok, wojna dobiegła końca.
Ignacy Jakubiak chcąc zemścić się na mężczyźnie odpowiedzialnym za śmierć jego żony i dzieci, postanawia jechać do Norymbergi, by zrelacjonować najgłośniejszy i największy znany do tej pory proces.
Niemcy jednogłośnie odrzucają stawiane im zarzuty.
Polska delegacja dwoi się i troi, by zebrać dowody potwierdzające ich winę.
Ignacy coraz częściej oddaje się wspomnieniom.
Wraca myślami do burzliwej przeszłości, oddając głos kobietom, które odebrały większą lub mniejszą rolę w jego życiu.
Nina zawsze w bardzo przyjemny w czytaniu i odbiorze sposób pisze książki, które są pouczające, odkrywcze, podobają się czytelnikowi.
To jest siódma książka autorki, którą przeczytałam i nie jestem w stanie wybrać, która jest moją ulubioną, bo każda podoba mi się tak samo, choć zachwyca mnie czymś innym.
Oczywiście w tej książce także nie zabrakło pięknej, silnej, choć skrzywdzonej, nieszczęśliwej, niespełnionej miłości.
Słyszeliście w ogóle kiedykolwiek o organizacji "Ojczyzna"? Ja niestety nic, na szczęście w końcu pojawiła się książka dobrze opisująca jej działalność.
Dlaczego w szkole tak bardzo skupiamy się na historii, która wydarzyła się bardzo dawno temu, o której szybko się zapomina, a tak mało mówimy o I, II wojnie światowej? Przecież to one powinny być najważniejsze. Na nich straciliśmy przodków, szczególnie dziadków, pradziadków, babcie, prababcie, czyli osoby tak bardzo nam bliskie.
Bardzo polecam tę jak i wszystkie wcześniejsze książki Niny. Z całego serca zachęcam do lektury i gwarantuję, że będziecie zachwyceni.
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2025-09-10
_read_andzia_
PIĘKNA OPOWIEŚĆ O ŻYCIU W CIENIU WOJNY, O ZNISZCZONYCH MARZENIACH I O MIŁOŚCI, KTÓRA ZWYCIĘŻA WSZYSTKO. W 1937 roku Iza i Janek zakochują się w sobie...
NIEZAPOMNIANA OPOWIEŚĆ O PRZETRWANIU, KONSPIRACJI, BOHATERSTWIE I POŚWIĘCENIU LUDZI, KTÓRZY ZOSTALI UZNANI ZA ZDRAJCÓW. W 1938 roku Bruno Wojciechowski...