Okładka książki - Nowa dusza

Nowa dusza

Tytuł: „Nowa dusza”
Autor: Katarzyna Przybysz
Gatunek literacki: powieść obyczajowa
Wydawnictwo: Wydawnictwo Magia Słów
Ilość stron: 254
Moja ocena: 9/10
Premiera: 07.05.2025.
Recenzja przedpremierowa!

Ten, kto nigdy nie sięgnął dna, nie zrozumie, czym jest prawdziwe upodlenie, utrata godności i wszechogarniająca pustka. To jednak właśnie z tych miejsc rodzi się siła — najtwardsi powstają z kolan, z podniesioną głową i pokorą w sercu, gotowi stawić czoła kolejnym wyzwaniom, by zawalczyć o lepsze życie. Kluczowe są wola, cierpliwość i wsparcie bliskich. A iskra do działania może pojawić się niespodziewanie — może to być ukochana osoba, piękny widok, dobre słowo, wiara w Boga, a nawet osobista tragedia.

W przypadku bohatera „Nowej duszy” Katarzyny Przybysz takim światełkiem w tunelu, okazał się mały, niewinny chłopiec, Ignaś. Dla Pawła walka o powrót do normalności, bez nałogów, będzie nie lada wyczynem. Po drodze czeka go sporo pokus oraz nieprzepracowanych traum. I choć minęły lata, Paweł nadal obwinia starość pod postacią tajemniczej kobiety z lasu, która przepowiedziała tragedię w jego rodzinie. On jako jedyny, mając 7 lat, przeżył straszny wypadek samochodowy, w którym zginęli jego rodzice, siostra i ukochana babcia. Ta tragedia kładzie się cieniem na jego życiu. Poznaje smak biedy, bezdomności, narkotyków, samotności i alkoholu. Tak właśnie wyglądała codzienność Pawła- człowieka zagubionego, złamanego, porzuconego w otchłań zapomnienie. Człowieka, który porzucił ukochaną kobietę, tracąc ją raz na zawsze i syna, który teraz może okazać się jego wybawieniem.

Gdy "Nowa dusza" trafiła w moje ręce, od razu poczułam, że czeka mnie wyjątkowo emocjonalna i poruszająca opowieść — taka, przy której łzy będą nieodłącznym towarzyszem. I wcale się nie myliłam. Ta lektura jest pełna cierpienia, smutku i bezgranicznego żalu, które wzruszają, łamią serca i atakują myśli. To lektura na wskroś melancholijna, oddziaływającą na czytelnika pod każdym możliwym kątem, ukazująca potęgę prawdziwej przyjaźni, jaka połączyła Pawła i Maksa. Przyjaźni zrodzonej w domu dziecka, gdzie wyzierała rozpacz, samotność i strach. To dzięki tej bliskości, oboje przetrwali ten trudny okres. Maks okaże się tym, który zawsze będzie po stronie Pawła, czego ten początkowo nie zauważa. Ale wystarczy mała osóbka, potrzebująca bliskości i miłości, by ten mężczyzna znowu patrzył w odpowiednim kierunku.

„Nowa dusza” to przede wszystkim powieść o walce o samego siebie, o swoją godność i lepszy byt. Walce nierównej, bowiem demony przeszłości nadal wiszą nad Pawłem- nieprzepracowana trauma oraz uzależnienie od alkoholu. Jednak od pewnego czasu stawką jest również przyszłość Ignasia- syna Pawła. Chłopca, który w jednym momencie stracił ukochaną matkę, zyskując zaś ojca, na którego od dawna czekał. Ta książka pokazuje, że zawsze trzeba mieć nadzieję na lepsze jutro i że nie ma sytuacji bez wyjścia. Trzeba tylko wykazać się cierpliwością, determinacją, z pokorą przyznać się do błędów i starać się je naprawić, zaczynają żyć z „czystą kartką”, którą dopiero będziemy zapisywać. Konieczne jest także zaakceptowanie, zrozumienie tego, co nas zniszczyło. Czasami niezbędny będzie powrót do przeszłości, do miejsc i ludzi, do myśli i marzeń, a może wyniknie z tego coś dobrego.

Czytając tę historię, współczułam bohaterom, łzy ciekły mi strumieniami, a serca krwawiło. Wiernie kibicowałam Pawłowi i jego synowi, by w końcu odnaleźli siebie nawzajem. Cieszy mnie fakt, iż oboje trafili na cudownych ludzi, którzy bezinteresownie okazali im wsparcie, ciepło i przyjaźń. Tacy ludzie istnieją, tylko ciężko ich znaleźć. Trzeba mieć czysty umysł, otwarte i szczere serce oraz cierpliwość.

Podsumowując, „Nowa dusza” Katarzyny Przybysz to powieść pełna emocji, nadziei, walki o przetrwanie. To również powieść o drugiej szansie, która należy się każdemu, niezależnie od czasu, statusu społecznego, wieku, orientacji. Szansie, która często oznacza dom, szczęście, miłość. Nie jest to łatwa książka, bowiem porusza nasze wrażliwe struny, jednak nie łatwo się od niej oderwać. Ona skłania do refleksji, do zatrzymania się i zwracania uwagi na detale. Szczerze polecam, a sama zaś w niedalekiej przyszłości zamierzam zapoznać się z innymi pozycjami tej autorki.

Informacje dodatkowe o Nowa dusza:

Wydawnictwo: Magia Słów
Data wydania: 2025-05-07
Język oryginału: Polski
Dodał/a opinię: Justyna Kubacka

Zobacz opinie o książce Nowa dusza

Kup książkę Nowa dusza

Ostatni list do Łucji
Katarzyna Przybysz0
Okładka ksiązki - Ostatni list do Łucji

Co należy zrobić w sytuacji gdy to co kochasz zaczyna się walić? Pełna optymizmu, pogodna i niezwykle wrażliwa kobieta niedługo po śmierci ukochanego...

Sprawdziany dla klasy 5. Biologia
Katarzyna Przybysz0
Okładka ksiązki - Sprawdziany dla klasy 5. Biologia

Sprawdziany zostały opracowane zgodnie z podstawą programową i stanowią niezastąpioną pomoc przed testami weryfikującymi wiedzę z danego zakresu. W książce...