Okładka książki - Nowojorski krzyk

Nowojorski krzyk

"Nowojorski krzyk" Macieja Kaźmierczaka to thriller psychologiczny, który   wzbudził we mnie  skrajne emocje.
Główną bohaterką jest Danielle Hardy, początkująca pisarka z Polski, która próbuje odnaleźć się w Nowym Jorku.  Jej życie gwałtownie się komplikuje po rozstaniu z toksycznym chłopakiem i spotkaniu na imprezie dwóch intrygujących mężczyzn, Davida, redaktora, oraz Vincenta, malarza. Wkrótce ktoś zaczyna ją śledzić i grozić jej, a Danny zostaje wplątana w zbrodnię.
Powieść warto pochwalić za przyjemny, lekki styl autora, który ułatwia czytanie, krótkie rozdziały, które podnoszą dynamikę i powodują, że książka wciąga, skupienie na psychologii postaci i budowanie napięcia poprzez ciszę oraz niepokój, a nie przez efekciarskie zwroty akcji.

🎯Dla kogo jest ta książka?
Dla miłośników wolno rozwijających się thrillerów psychologicznych, którzy bardziej od akcji cenią sobie atmosferę niepokoju i wgląd w psychikę bohaterów,  czytelników, którzy nie mają nic przeciwko otwartym zakończeniom i planują sięgnąć po kolejny tom serii,
fanów Macieja Kaźmierczaka, którzy chcą zapoznać się z jego najnowszą twórczością.

Którzy czytelnicy mogą być rozczarowani?
Osoby oczekujące dynamicznej akcji i typowego kryminału od pierwszej strony, czytelnicy, dla których wiarygodne tło i głęboko zarysowani bohaterowie są kluczowi, wszyscy, którzy nie lubią niedomkniętych wątków i wolą samodzielne, pełne historie.

"Nowojorski krzyk" to książka, która z jjednej strony oferuje klimat niepokoju i lekki styl, z drugiej  rozczarowuje bardzo wolnym tempem i mało angażującą główną bohaterką.

Moja ocena: 7/10 🌟

Nie jest to zła książka, ale niestety też nie potrafiła wzbudzić we mnie większych emocji.

Dajcie znać czy sięgacie po thrillery psychologiczne regularnie?

BRUNETTE BOOKS

Informacje dodatkowe o Nowojorski krzyk:

Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Data wydania: 2025-09-24
Dodał/a opinię: brunetkabooksrec

Tagi: Literatura kryminalna i detektywistyczna

Zobacz opinie o książce Nowojorski krzyk

Kup książkę Nowojorski krzyk

To mnie zabije
Maciej Kaźmierczak0
Okładka ksiązki - To mnie zabije

Kiedy pozycja Matyldy na popularnej platformie streamingowej spada, dziewczyna postanawia zrobić wszystko, by wrócić na szczyt. Do czego się posunie i...

Okrutny
Maciej Kaźmierczak0
Okładka ksiązki - Okrutny

Teodor Okrutny po piętnastu latach wraca do znienawidzonego Skraju. Musi się zmierzyć z trudną przeszłością i zbrodniami, które nie powinny ujrzeć światła...