Okładka książki - O matko i córko! Duet mamy i córki, z którym nie można się nudzić

O matko i córko! Duet mamy i córki, z którym nie można się nudzić

Katarzyna i Paulina Błędowskie od kilku lat prowadzą popularny kanał na youtube, na którym widzowie mogą obserwować wyjątkową relację matki i córki. Książka natomiast stanowi ich autobiografię i zawiera także historie, o których nie było mowy na kanale.

„Córko, pamiętaj, że też będziesz matką! Matko, pamiętaj, że też byłaś córką!”

Dawno temu oglądałam (obecnie nie mam na to czasu i oglądam go rzadko) kanał „omatkoicórko” i uważałam go za rewelacyjny i bardzo pozytywny, dlatego byłam bardzo ciekawa też książki. Nie każdy może powiedzieć, że mama jest jego przyjaciółką, a dla niektórych jest to wręcz nie do pomyślenia, w związku z tym propagowanie takich wartości, pod każdą postacią uważam za potrzebne. Zwraca uwagę na coś, co niby jest oczywiste, a jednak nie bardzo – na konieczność poświęcania czasu dziecku. Książka podzielona jest na 3 części - „Dzieciństwo”, „Podstawówka”, „Gimnazjum”, w których możemy śledzić historie bohaterek widziane oczami zarówno matki, jak i córki. Uważam, że rodzice Pauliny mają bardzo zdrowe podejście do wychowania, dlatego bardzo dobrze czytało mi się fragmenty pisane przez Panią Katarzynę. Jednak momentami irytowało mnie wciskanie czytelnikowi niemalże idealnego obrazu Pauliny przez mamę. Co prawda mama podawała jakieś wady swojej córki, ale nie są one znaczące, albo mogą świadczyć o tym, czemu Pani Katarzyna próbowała wcześniej zaprzeczyć, ale nie będę się rozwodzić i spoilerować. Plusem książki jest także oprawa graficzna oraz sesja fotograficzna zawarta w książce, naprawdę miło się patrzy na tę miłość, która bije z każdego zdjęcia.

„Nie ma nic bardziej satysfakcjonującego niż obserwowanie uśmiechu dziecka, gdy uda mu się ograć rodziców i wie się, że dokonało tego samo”.

Podsumowując, polecam – szczególnie fanom kanału, bo raczej do nich jest ta pozycja kierowana, chociaż przyznaję, że, mimo że nie jestem jakąś wielką fanką, to książkę czytało mi się strasznie przyjemnie i nie żałuję.

Za możliwość przeczytania dziękuję portalowi czytampierwszy.pl

Informacje dodatkowe o O matko i córko! Duet mamy i córki, z którym nie można się nudzić:

Wydawnictwo: Sine Qua Non
Data wydania: 2018-11-28
Kategoria: Poradniki
ISBN: 978-83-8129-028-9
Dodał/a opinię: blanka_sopinska

Zobacz opinie o książce O matko i córko! Duet mamy i córki, z którym nie można się nudzić

Kup książkę O matko i córko! Duet mamy i córki, z którym nie można się nudzić