Często wydaje nam się, że znamy drugiego człowieka, ale czy na pewno? Ta mieszanka kryminału z thrillerem psychologicznym brutalnie obala tę iluzję. To historia, w której nic nie jest tym, czym się wydaje, a każdy, nawet najbliższa osoba, skrywa mroczną twarz.
Akcja rozpoczyna się od mocnego uderzenia: Weronika, poczytna pisarka, budzi się obok martwego męża. Natychmiast staje się główną podejrzaną w policyjnym śledztwie, a my, jako czytelnicy, zadajemy sobie pytanie – czy to naprawdę ona? Autorka mistrzowsko używa retrospekcji, by przenosić nas w czasie i odkrywać skomplikowaną sieć relacji, która łączy czwórkę przyjaciół z liceum: Weronikę, Grzegorza, Wojtka i Anetę.
Z każdym kolejnym rozdziałem napięcie rośnie, a powieść nabiera tempa. Agnieszka Peszek udowadnia, że jest doskonałą obserwatorką ludzkich zachowań, zręcznie manipulując naszymi emocjami i wodząc nas za nos. Bohaterowie, na pierwszy rzut oka zwyczajni, okazują się mieć dwa oblicza. Ich prawdziwe motywacje, lęki i sekrety stopniowo wychodzą na jaw, uświadamiając nam, jak bardzo przeszłe traumy i doświadczenia z dzieciństwa potrafią kształtować dorosłe życie. Autorka subtelnie pokazuje, że nasze blizny – te widoczne i te ukryte – wpływają na to, jak budujemy relacje z innymi, często powielając destrukcyjne wzorce.
Prawdziwe oblicza bohaterów fascynują i przerażają jednocześnie. Mimo ich okropnych postępków trudno się wyzbyć pewnego zrozumienia, bo wiemy, co leży u podstaw ich zachowań. To sprawia, że postacie są niezwykle realne i ludzkie. W końcu nikt z nas nie jest idealny, a w każdym z nas drzemie jakaś ciemniejsza cząstka.
"Obietnica" to idealna pozycja dla fanów mocnych, psychologicznych historii. Czyta się ją jednym tchem, a wciągająca fabuła nie pozwala odłożyć książki. Lektura ta staje się emocjonalną podróżą w głąb ludzkiej psychiki, zmuszając nas do refleksji. A co najważniejsze, zakończenie zaskakuje i jest tak dobrze przemyślane, że na długo po odłożeniu książki zastanawiamy się nad tym, o czym właśnie przeczytaliśmy.
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2025-07-29
Krukrenata
Tajemnice z przeszłości potrafią zniszczyć człowieka. A gdy dorzuci się do tego nienawiść, katastrofa gwarantowana.Czy Annie uda się ukryć prawdę przed...
W wesołym miasteczku spacerujący z synem mężczyzna odkrywa zwłoki młodej kobiety. Nikt nie spodziewa się, że nie jest to pojedyncza tragedia, ale część...