*współpraca reklamowa*
Dobra młodzieżówka to coś co bardzo sobie cenię, po ostatnich lekkich zawodach, w końcu dostał coś dobrego, coś innego, na swój sposób oryginalnego i wyjątkowego. To lekka i prosta historia, o harcerzach, o magii, o duchach, o obozie, itp. Lektura dobra dla każdego i na każdą okoliczność, moim zdaniem fani Harrego Pottera powinni się na nią skusić.
Wakacje. Mazury. Obóz harcersko-magiczny. Jak co roku młodzież tłumnie się zjeżdża by przeżyć kolejne przygody, jednak tego roku letni obóz na długo zostanie w ich pamięci, głównie za sprawą ducha na bunkrach, odkrytego przez dwóch obozowiczów. Kadra reaguje natychmiast, gdy duch rzeczywiście się pojawia do akcji wkracza Baśka - szamanka i znawczyni rytuałów, mocno związana z obozem jak i jego komendantem. Szamanka wraz z pomocnikami szuka magicznych kotwic wokół obozu, chcąc odprawić ducha na drugą stronę, tymczasem harcerze nabywają nowych umiejętności i widzą inne oblicze magii.
Fajna, lekka, prosta i szybka do przeczytania książeczka. Na moje oko idealna dla każdego, czy to dla fanów harcerstwa, czy to fanów fantasy, młodzieżówek, duchów, magii czy słowiańskich wierzeń. W tej książce znajdziecie istny misz-masz, gdzieś tam wkrada się odrobina chaosu, a akcja pędzi tempem ekspresowym, to mimo wszytko czytanie sprawa wiele frajdy. Młodzież nie będzie się nudzić, tak samo jak ten starszy czytelnik, który odnajdzie tutaj wiele odniesień do znanych i popularnych pozycji fantasy. Akcja była szybka i dynamiczna, nie było czasu na złapanie oddechu, ale mimo wszytko w książce pojawiło się bardzo dużo konkretów, magicznych działań, ciekawych zwrotów akcji, a klasyczne działania łączą się z nowościami. Niektóre elementy wydały mi się oryginalne i interesujące.
Ubolewam nad brakiem rozdziałów, niemniej można się zorientować kiedy ten powinien się zacząć. Autorka trochę podzieliła fabułę, dodając wiele magicznych ciekawostek, wpisała do książki kodeksy, zasady, treści podręczników, listy punków do wykonania, wiersze i inne tego typu rzeczy które nieco odrywają od głównej fabuły, ale nadają całej powieści tej magicznej otoczki i niezwykłości. Naprawdę można poczuć tę prawdziwą magię, w nietypowym harcerskim wydaniu.
Bardzo mi się podobało, książkę przeczytałam bardzo szybko, w trochę w ponad godzinę. Książka jest krótka, napisana dość dużą czcionką, prostym językiem, pełna ciekawych wydarzeń, a do tego pojawiają się sporadyczne ilustracje, przez to wszystko ma się wrażenie, że przez fabułę się płynie. To taka trochę nieodkładalna lektura, moim zdaniem dobra dla każdego, na każdą porę roku i dla osób lubiących różnorodność gatunkową czy tematyczną.
Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2025-09-29