Okładka książki - Obywatel X

Obywatel X

Do powojennego Lublina przybywa tajemniczy mężczyzna. Mówi, że jest przybyłym z Lwowa Stefanem Doroniem. Samotna ciotka wita go z ogromną radością. Przybysz ukrywa jednak pewną tajemnicę. Zabił on Doronia i przejął jego tożsamość. Co go do tego skłoniło?

„Obywatel X” to barwna kronika lat pięćdziesiątych. W Lublinie powstaje fabryka FSC, która przyciąga nowych pracowników z różnych terenów Polski, powoli buduje się mieszkania dla obecnych i nowoprzybyłych obywateli, komunizm dławi ciężkim butem wszystkich, którzy stawiają mu opór.

Stefan Doroń to szemrana osobowość. Sprawia dobre wrażenie, zdobywa życzliwość ludzi, ale głęboko skrywa swoją dziką, brutalną naturę. Nikt nie wie kim jest naprawdę, skąd przybył i co ukrywa. Bez skrupułów usuwa ze swojej drogi każdego, kto stanowi dla niego zagrożenie.

Mariusz Gadomski najeżył swą powieść licznymi pobocznymi wątkami oraz bohaterami. Niestety w tym gąszczu zgubiła się akcja.  Przez to powieść straciła na dynamice.  Jej wielkimi plusami są plastyczne opisy tamtych czasów oraz dobrze skonstruowany główny bohater, który przez całą powieść podgrzewa nasze zainteresowanie.

Podsumowując: „Obywatel X” to świetny, nieco jednak powolny, retro kryminał ze współczesnym pazurem.

Informacje dodatkowe o Obywatel X:

Wydawnictwo: Piąte Marzenie
Data wydania: 2025-12-01
Tytuł oryginału: Obywatel X
Dodał/a opinię: zaczytanaiska

Zobacz opinie o książce Obywatel X

Kup książkę Obywatel X

Jak zabijać to tylko we Lwowie
Mariusz Gadomski0
Okładka ksiązki - Jak zabijać to tylko we Lwowie

Ze względu na najpiękniejsze pogrzeby ludzie specjalnie przyjeżdżali do Lwowa, aby tam umierać - mawiał znany XIX-wieczny pisarz i satyryk Jan Lam. Zaś...

Tajemnica Hipka Wariata
Mariusz Gadomski 0
Okładka ksiązki - Tajemnica Hipka Wariata

Szemrana spowiedź króla zbrodni. Oparta na faktach powieść o Hipolicie Rytterze, pseudonim Hipek Wariat, słynnym międzywojennym gangsterze i mordercy...