Okładka książki - Odmienni

Odmienni

Tom 1 cyklu Namiętności i Uczucia

*współpraca reklamowa*

Okładka nie koniecznie mnie zachwyciła, tutaj swoje zrobił opis, który dawał mi nadzieję na intrygującą lekturę, pełną ciekawych wątków, gorących scen erotycznych i czegoś co będzie miało pazur. Jak się okazało moje oczekiwania były za wysokie, a książka jak na mój gust okazała się dość przeciętną powieścią.

Gabriella od zawsze miała pod górkę, jako trzydziestopięciolatka jest ambitną studentką architektury, walczy o swoje marzenie i nie słucha docinków ze strony innych. Gdy na uczelni pojawia się Alex, młodszy od niej nadzwyczaj zdolny i przedsiębiorczy student, Gabriella przepada, fascynacja mężczyzną może się przerodzić w coś więcej, tym bardziej, że Alex proponuje jej spółkę, a do tego nietypowy układ. Ta dwójka zaczyna niebezpieczną dla uczuć grę, gdzie biznes miesza się z pożądaniem, a emocje mogą stać się ich największą przeszkodą.

Po opisie wnioskowałam, że będzie to coś dla mnie, do tego fabuła miała być dość oryginalna. Gorący romans, gdzie ona jest starsza, układ zarówno biznesowy jak i partnerski, obietnica wybuchów pożądania, prowadząca do szczęśliwego miłosnego finału. Jednak po drodze coś poszło według mnie nie tak. Przede wszystkim ten układ, który opierał się wyłącznie na cielesności, choć było gorąco, to pod kątem emocjonalnym czy uczuciowym status skomplikowane to chyba najodpowiedniejsze słowo. Choć po stronie Gabrielli widać, że to coś więcej niż zwykła relacja erotyczna, to ze strony Alexa jest dziwnie, i to bardzo dziwnie. Mam wrażenie, że ta taka nieco nieudolna polska wersja Greya, pod kątem erotycznym się dzieje, jest intensywnie i bardzo gorąco, jednak ta otoczka wokół tej relacji jest płaska, ni jaka, pozbawiona emocji, we mnie wzbudziła ogromną irytację.

Pod kątem fabularnym było kiepsko i to bardzo. Nasza główna bohaterka pomimo wszystkich czerwonych flag, totalnie odjechanych reguł umowy (u Greya to było jakby bardziej normalne) brnie w związek, dziwny, może i trochę toksyczny i irracjonalny. Tempo akcji jest zastraszające, para jeszcze nie zdążyła skończyć studiów, już zakłada firmę i jeszcze zanim się rozkręcili już osiągają międzynarodowy sukces, no oderwane to wszytko od rzeczywistości i to tak na bogato. Do tego mamy tą dziwną relację, gdzie Gabriella traktowana jest całkowicie przedmiotowo, a na koniec mamy iście sensacyjny zwrot akcji, który sprawił, że przy tej serii już chyba nic nie powinno dziwić.

Szybka i intensywna w wydarzenia fabuła, irracjonalne zachowania, całkowite oderwanie od rzeczywistości, nawarstwienie się wątków i problemów, przy tym brak rozdziałów, w moim odczuciu sprawiły, że historia jest chaotyczna, zagmatwana, brakuje w niej logiki, o porządku nie wspomnę. Autorka namieszała, poplątała, powrzucała tutaj co mogła, porzuciła z hukiem i kazała czekać na kontynuację. Moim zdaniem coś tu poszło bardzo nie tak jak powinno.

Według mnie to była przeciętna historia, bez wyrazu, choć sceny erotyczne robiły wrażenie, było ich sporo, a książkę, śmiałoby można nazwać erotykiem. Przeczytałam ją szybko, autorka ma lekkie pióro, przez lektura czytała się sama. Historia poza irytacją nie wzbudziła we mnie większych emocji i raczej szybko o niej zapomnę. Nie ukrywam, że końcówka troszkę poprawiła moje ogólne wrażenie na temat całej lektury. Wiadomo, że będzie ciąg dalszy, nie będę jakoś specjalnie na to czekać, jednak jeśli ksiazka trafi w moje ręce to z ciekawości przeczytam.

Informacje dodatkowe o Odmienni:

Wydawnictwo: Nie powiem
Data wydania: 2025-10-29
Dodał/a opinię: olilovesbooks2

Tagi: romans literatura obyczajowa obyczajowa romans romans erotyk romans hatelove #agegap #różnica wieku Różnica wieku powieść erotyczna

Zobacz opinie o książce Odmienni

Kup książkę Odmienni