Okładka książki - Ognie lotne

Ognie lotne

Twórczość Tomasza Betchera od dawna przyzwyczaiła czytelników do literatury wrażliwej, jednak jego najnowsza powieść idzie o krok dalej, oferując głębokie, bezkompromisowe studium ludzkich traum, które tlą się pod powierzchnią dorosłego życia niczym niewygaszony pożar. Autor podejmuje niezwykle trudny temat systemowej opieki nad dziećmi, dorastania w cieniu rodzinnych dysfunkcji oraz bolesnego wkraczania w dorosłość, z której nieustannie trzeba uciekać przed demonami przeszłości. Historia ta, rozpięta na przestrzeni wielu lat, zmusza do refleksji nad tym, jak mocno rany z dzieciństwa determinują nasze późniejsze wybory i czy w ogóle możliwe jest całkowite odcięcie się od przeżytego kiedyś piekła.

Pod względem stylistycznym Betcher posługuje się językiem niezwykle plastycznym, naturalnym i pozbawionym zbędnego patosu. Choć tematyka powieści oscyluje wokół spraw ostatecznych, przemocy, poczucia winy i żałoby, autor unika taniego melodramatyzmu oraz emocjonalnego szantażu. Zamiast tego buduje napięcie poprzez psychologiczną wnikliwość i precyzyjnie nakreślone tło obyczajowe. Realizm tczewskich ulic, mury placówki opiekuńczej czy wreszcie drobiazgowo, wręcz reportersko oddana specyfika pracy w straży pożarnej sprawiają, że fikcja literacka niemal całkowicie zaciera się z rzeczywistością. Pisarz nie koloryzuje świata - pokazuje go w odcieniach szarości, co nadaje całości ogromną siłę wyrazu.

Największą zaletą tej powieści są niewątpliwie jej wielowymiarowi bohaterowie. Konstrukcja postaci Damiana i Karoliny zasługuje na najwyższe uznanie. Autor zestawia ze sobą dwie skrajnie różne osobowości, które choć dzielą wspólny start w systemie, zupełnie inaczej radzą sobie z własnym mrokiem. Męski protagonista, szukający ujścia dla tłumionego gniewu i poczucia winy w dyscyplinie oraz misji niesienia pomocy, budzi natychmiastowy szacunek i współczucie. Z kolei postać kobieca, uwikłana w destrukcyjne schematy i rozpaczliwie poszukująca akceptacji, bywa celowo irytująca w swoich błędach, co paradoksalnie czyni ją niesamowicie autentyczną. Wyraźnie widać tu ogromną empatię autora wobec osób odrzuconych, a także hołd złożony tym, którzy na co dzień walczą na pierwszej linii frontu - zarówno wychowawcom, jak i służbom ratunkowym. Na uwagę zasługuje również genialnie poprowadzona metafora tytułowych „ogni lotnych”, która spina fabułę zarówno w wymiarze dosłownym, jak i głęboko symbolicznym.

Mimo tak wysokiego poziomu literackiego, w książce można dostrzec pewne potknięcia, które nie uciekną uwadze czujnego krytyka. Na poziomie redakcyjnym wkradło się kilka drobnych niedociągnięć i drobne zachwiania w linii chronologicznej dotyczące postaci drugoplanowych. Ponadto, w miarę jak bohaterowie wkraczają w dojrzały wiek, dynamika opowieści nieco słabnie, a nagromadzenie kolejnych nieszczęść i bolesnych ciosów od losu pod koniec książki może sprawiać wrażenie odrobinę przerysowanego, jakby autor za wszelką cenę chciał sprawdzić granice wytrzymałości swoich postaci.

Moja subiektywna ocena tej pozycji jest jednak jednoznacznie wysoka. To powieść, która nie pozwala o sobie zapomnieć tuż po odłożeniu na półkę, wymuszając na czytelniku momenty absolutnej ciszy i zadumy. Betcher udowadnia, że literatura obyczajowa może być jednocześnie piękna i brutalnie prawdziwa, niosąc przy tym nienachalną nadzieję na to, że nawet najbardziej okaleczona dusza potrafi odnaleźć drogę do wybaczenia samemu sobie.

Informacje dodatkowe o Ognie lotne:

Wydawnictwo: Mięta
Data wydania: 2026-01-28
Dodał/a opinię: auraliteracka

Zobacz opinie o książce Ognie lotne

Kup książkę Ognie lotne

Żołnierskie serce
Tomasz Betcher0
Okładka ksiązki - Żołnierskie serce

Kiedy Piotr Walczak powraca ranny z misji w Afganistanie, cierpi nie tylko jego ciało, ale także dusza. Borykając się z zespołem stresu pourazowego, oskarżeniem...

Szczęście z piernika
Tomasz Betcher0
Okładka ksiązki - Szczęście z piernika

Święta o zapachu piernika... Poznaj najbardziej smakowitą świąteczną powieść tego roku! Szczęście z piernika to historia trojga ludzi, których...