Na książkę skusiłam się, bo biorę udział w wyzwaniu Book-Trotter. W tym miesiącu czytamy przynajmniej jedną książkę, której autor jest Chińczykiem. Ja wzięłam pierwszą lepszą jaką znalazłam w bibliotece, bo wyboru za dużego nie miałam.
Mei jest atrakcyjną kobietą. Pracuje jako prywatny detektyw, mimo że ten zawód w Chinach jest zabroniony. Pewnego dnia do jej biura przychodzi mężczyzna zwany wujkiem Chenem i prosi kobietę o odnalezienie oka jedeitu - cennego przedmiotu z czasów dynastii Han. Mei nie waha się ani chwili i przyjmuje zlecenie. Przy okazji odkrywa bolesną prawdę o przeszłości swojej rodziny za czasów rewolucji kulturalnej.
To moje pierwsze spotkanie z literaturą chińską i niestety bardzo nieudane. Tak nudnej książki nie czytałam już dawno, ale po kolei.
Wątek kryminalny jest bardzo słaby. Brakuje napięcia i akcji. Autorka w ogóle mnie nie zaciekawiła. Ciągle czekałam aż coś się wydarzy, ale się nie doczekałam. Niektóre wątki w ogóle nie zostały rozwinięte, a szkoda, bo mogłoby być wtedy ciekawie.Właściwie poszukiwaniom oka jadelitu poświęcone jest dużo, dużo mniej stron niż życiu głównej bohaterki i innym wydarzeniom.
Autorka dużo poświeciła głównej bohaterce. Ukazała jej życie i na jej przykładzie zwyczaje panujące w Chinach. Ta książka to właściwie tylko nudna opowieść o życiu Mei. Poznajemy jej studencką miłość, rodzinę, problemy z chorą matką.Niestety nie tego oczekiwałam.
Książki nie polecam, bo mimo, że czyta się ją szybko to niczego nowego nie wnosi, nudzi i nie wiem jakim cudem jest to "Światowy bestseller". Tej powieście sporo brakuje.
Źródło: http://kingaczyta.blogspot.com/2013/03/diane-wei-liang-oko-jadelitu.html
Informacje dodatkowe o Oko Jadeitu:
Wydawnictwo: Philip Wilson