Crosby w Nowej Anglii to miasteczko jak każde inne. Zbudowane z plotek, niechcianych i oczekiwanych romansów, westchnień zmęczonych matek i żon, ciężkich dłoni mężczyzn, względnej i szczerej radości oraz tęsknoty. Tutaj mieszkają zwykli ludzie, jakich wielu. I tutaj mieszka Olive Kitteridge.
Olive Kitteridge to osoba niezwykła o bardzo skomplikowanym charakterze. Surowa, bezkompromisowa, czasem łagodna, innym razem pyskata. Kobieta z krwi i kości.
Autorka w swoich opowiadaniach opisuje społeczność miasteczka w wyjątkowy sposób. Subtelnie porusza tematy, które zmuszają czytelnika do refleksji i wpędzają w melancholię. Olive Kitteridge, mimo że pojawia się w opowiadaniach i jako bohater pierwszoplanowy i jako postać drugorzędna, nie zawsze odgrywa główną rolę. I właśnie to podziwiam w tej powieści najbardziej. Czasami pojawia się tam ona tylko wspomniana, innym razem poświęcony jest jej jeden akapit. A mimo wszystko, każde opowiadanie dokłada nam coś do jej charakterystyki.
Oprócz tego klimat w tej powieści to absolutne mistrzostwo. Małomiasteczkowy, przepełniony smutkiem, rozczarowaniem i tęsknotą. Bo każdy człowiek tam cierpi i przeżywa osobiste tragedie, które dla niego oznaczają często koniec świata.
Bohaterowie są genialnie wykreowani. Każda postać potraktowana z pewną drobiazgowością jest żywa i realna. Tych bohaterów nie trudno jest sobie wyobrazić, czytając, ma się wrażenie, że zna się ich od dłuższego czasu.
Ta powieść to cudowna historia utkana z ludzkich żyć i pragnień. Warto po nią sięgnąć.
Wydawnictwo: Wielka Litera
Data wydania: 2018-01-17
Język oryginału: angielski
Marry Watson
Lucy Barton jest uznaną pisarką. Kolejne książki przynoszą jej rzesze czytelników, sukces oraz rozpoznawalność. Lucy Barton ma za sobą traumatyczne...
Kontynuacja kultowej książki Olive Kitteridge Olive Kitteridge, która stała się ikoniczną postacią dla milionów czytelników i widzów serialu HBO na...