Okładka książki - Ołowiane żołnierzyki

Tak mroczny ten czas!

Choć lato wtedy było.

Jasności zabrakło,

dobro zniknęło,

a w ludziach zła przybyło.

Choć pokój nastał,

spokoju na próżno szukać.

To zły czas ich zastał,

by do sumienia drzwi zapukać.

Świat ten w ciemności skąpany był,

a może to ludzie okrutni byli.

Wartości i cele roztrwonił w pył,

oni w ideologii zła tkwili.

Jak te ołowiane żołnierzyki,

z dziecięcych lat.

Jak te na duszy ciche krzyki,

za cenę poniesionych strat.

Wojny nigdy końca nie mają,

w ludzkich duszach się toczą.

Niezmiennie i mocno w nich trwają,

w pragnieniu władzy wciąż broczą.

On skryty pod własnym żalem za przeszłość.

Wyrzutami sumienia. I zadrą.

Że nie mógł wtedy walczyć.

Że ojciec odebrał mu wybór.

Że podjął decyzję za niego.

Niemiecki policjant, Eilhard Kurtz.

Wpada w pułapkę ludzkich dążeń,

szukając rozwiązania sprawy.

W tym wszystkim jego córka.

Uwikłana w niebezpieczną grę.

W tym wszystkim zaplątani w czasy ludzie.

Tymże płynie ta historia, co jest wciśnięte w przeszłość. Zatapia się w niej i wgryza.To bojówka NSDAP, jej wpływ, ideologia i dążenia. To niemiecka policja, która w latach 30. XX wieku była jedną z najlepiej działających na świecie. To także śledztwo, które doprowadziło do poznania prawdy przerażającej, której stawką było ludzkie życie w imię chorych zasad.

Wszystko zaczyna się tam, gdzie stary Szczecin przedwojenną aurą wybrzmiewa. Piękny, klimatyczny. W jego uliczkach kryje się tajemnica, a w jego zaułkach czai się ciemność. Tamten Stettin brzmi czymś wyjątkowym. Jest pięknym fundamentem dla toczącej się w nim zagadki kryminalnej. Miejscem, gdzie ścierają się czasy między wojnami i zachwycającym tłem dla tej opowieści.

Jak pięknie przeplata się tutaj historia z fikcją. Jak ten retro kryminał toczy się pozornie niespiesznie, a ukrywa wiele emocji. Czuć tutaj ducha i klimat. Można odczuwać i można chłonąć wiele refleksji. Podoba mi się styl autora w takim wydaniu. Polecam bardzo.

Informacje dodatkowe o Ołowiane żołnierzyki:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2025-05-21
Dodał/a opinię: Olga Majerska

Tagi: Literatura kryminalna i detektywistyczna

Zobacz opinie o książce Ołowiane żołnierzyki

Kup książkę Ołowiane żołnierzyki

Z Wielkiej Wojny wyszedłem okaleczony. Niektórzy wracali cali, inni bez kończyn, oślepieni, poparzeni fosforem, z płucami przeżartymi gazem musztardowym, poharatani odłamkami szrapneli, albo pozbawieni zdrowych zmysłów.

Komunizm był ideologią z założenia troszczącą się o najbiedniejszą warstwę społeczną, ale Anna nie rozumiała jednego: był skrajnością, a każda skrajność jest niebezpieczna. Pokazywał to przykład Związku Sowieckiego, gdzie idea zmieniła się w ideologię wcieloną w życie jako brutalny system, w którym człowiek, nawet ten najbiedniejszy, nie liczył się wcale.

Więcej cytatów z tej książki

Cień
Marek Stelar0
Okładka ksiązki - Cień

Robert Krugły, emerytowany oficer KWP w Szczecinie, zdobywa licencję prywatnego detektywa i robi to, co potrafi najlepiej - szuka. Psów cennych ras, dowodów...

Blizny
Marek Stelar0
Okładka ksiązki - Blizny

ŚMIERĆ NIE JEST ROZWIĄZANIEM, DLA CIEBIE ZA DOBRA. Na placu budowy zostają odnalezione zwłoki. Nadkomisarz Rędzia ze szczecińskiej Komendy Policji...

Opad
Opad