Okładka książki - Ona (#2). 3kąt

Ona (#2). 3kąt

Po przeczytaniu pierwszej części serii „Ona” byłam tak naładowana emocjami i wrażeniami, że bez chwili wytchnienia sięgnęłam po kontynuację. Zrobiłam to z pełną świadomością, niczym nałogowiec potrzebujący kolejnej dawki adrenaliny. Wiedziałam, że „3kąt” Agnieszki Peszek mi ją dostarczy. I nie pomyliłam się ani na moment.
Agnieszka Peszek to autorka, której styl już dobrze znam, jest bezkompromisowy, mroczny, prowokujący do myślenia i emocjonalnie wymagający. „3kąt”, czyli drugi tom serii Ona, przyciąga już samą okładką, jest niepokojącą, symboliczną, zapowiadającą grę pozorów, zależności i tajemnic. Opis tylko utwierdził mnie w przekonaniu, że nie będzie tu prostych odpowiedzi ani oczywistych rozwiązań. To książka, która obiecuje chaos moralny, zagadki i niejednoznacznych bohaterów i z tej obietnicy wywiązuje się aż za dobrze.

Tym razem autorka prowadzi nas w sam środek toksycznego układu trzech mężczyzn, których przyjaźń z dzieciństwa przerodziła się w coś na kształt paktu lojalność ponad wszystko. Muzyk, prokurator i polityk. Ludzie wpływowi, nietykalni, przyzwyczajeni do tego, że zawsze ktoś po nich sprząta. Przez lata tuszowali swoje winy, przekraczali kolejne granice, a sumienie dawno przestało być dla nich hamulcem.
Ten tytułowy „3kąt” to nie tylko relacja, to mechanizm, który mieli dopracowany do perfekcji… aż do momentu, gdy na ich drodze staje ONA.

ONA – wciąż bez imienia, wciąż tajemnicza. Znamy jej historię, znamy jej ból, ale nadal nie potrafimy jednoznacznie jej ocenić. Jest mścicielką, ale taką, która sama nosi na sumieniu niewinność. I właśnie ta sprzeczność fascynuje mnie najbardziej. Czy można wymierzać sprawiedliwość, mając brudne ręce? Czy cel naprawdę uświęca środki? Podczas lektury wielokrotnie łapałam się na tym, że raz jej kibicuję, a chwilę później czuję wobec niej niepokój.

Równolegle prowadzimy śledztwa wraz z Bartoszem Boguckim i Maksem Obrębskim. Znalezione ciało kobiety w domu znanego muzyka, brak pamięci podejrzanego, naciski prokuratora, by szybko zamknąć sprawę, to wszystko tworzy duszną, frustrującą atmosferę. A kiedy niedaleko miejsca zamieszkania ONA, pojawia się kolejne ciało, niemal zabetonowane, napięcie rośnie jeszcze bardziej. Czy te sprawy się łączą? Czy ktoś celowo miesza tropy? A może ktoś układa tę historię tak, by prawda nigdy nie wyszła na jaw?

Najbardziej wciągnęły mnie momenty, w których perspektywy się przenikają, kiedy wiemy więcej niż policja, ale wciąż za mało, by czuć się bezpiecznie. Fragmenty pokazujące „trzech muszkieterów” od środka są mroczne, momentami wręcz obrzydliwe, ale niesamowicie potrzebne, by zrozumieć skalę ich bezkarności. Z kolei wątki prywatne Boguckiego i Obrębskiego dodają historii realizmu i sprawiają, że nie są tylko funkcjonariuszami, ale ludźmi z własnymi problemami i słabościami.

Ta książka serwuje całą paletę emocji, które nie pozwala odłożyć tej książki na bok. Akcja przyspiesza i zwalnia dokładnie wtedy, kiedy powinna, a ja czułam się, jakbym szła po cienkiej linie, jeden krok za daleko i wszystko może runąć.

Najbardziej spodobało mi się to, że „3kąt” nie daje komfortu. Tu nie ma czerni i bieli, nie ma prostych osądów. Autorka zmusza czytelnika do ciągłego zadawania sobie pytań, komu wolno więcej?
Czy lojalność może usprawiedliwiać zbrodnie?
I czy ONA naprawdę jest potworem… czy tylko odpowiedzią na potworność świata?

Z całego serca polecam „3kąt” wszystkim, którzy lubią thrillery psychologiczne z pazurem, moralną szarością i bohaterami, których nie da się jednoznacznie ocenić.

Informacje dodatkowe o Ona (#2). 3kąt:

Kup książkę Ona (#2). 3kąt

One
Agnieszka Peszek0
Okładka ksiązki - One

Zemsta budowana na pajęczynie kłamstw może doprowadzić tylko do katastrofy. Maria Krzemińska przeprowadza się do Grodziska Mazowieckiego, zostawiając...

Krew na rękach
Agnieszka Peszek0
Okładka ksiązki - Krew na rękach

Anna od lat pracuje jako pielęgniarka, ale czuje, że nadszedł czas na zmianę. Kiedy wreszcie decyduje się odejść ze szpitala, trafia na nietypową ofertę...