Okładka książki - Operacja Złoty Ząb

Operacja Złoty Ząb

Jedna z moich ulubionych serii detektywistycznych dla dzieci.

Jeśli lubicie wątki z rozwiązywaniem zagadek, które są dostosowane do wieku starszych przedszkolaków i uczniów pierwszych klas podstawówki to zapewne tak jak ja polubicie się z serią o Biurze Detektywistycznym numer 2.

Cała seria jest bardzo pokaźna i sklada się z dość zróżnicowanych książek. Wśród nich możemy odszukać tytuły, które są typowymi opowieściami detektywistycznymi, ale znajdziemy także tomy gdzie to my wcielamy się we wspólnika naszych detektywów i na podstawie poszlak sprawdzamy wszystkie tropy.

Operacja złoty ząb należy do tej pierwszej kategorii i przyznam, że tak jak pozostałe tytuły z tek serii ten tom także wciąga od początku do końca. Trzeba przyznać, że Tiril i Oliver a także Otto mają w sobie chyba magnes, który przyciąga ciekawe historie.

Cóż wspólnego mają ze sobą stary młyn i złoty ząb? Okazuje się, że sporo i chociaż najpierw ciężko było się zorientować, że coś to nie gra nasi mlodzi bohaterowie odkryli kolejną tajemnicę. Przy okazji mieszkańcy mogą być już spokojni o swoje złoto. My natomiast dowiemy się także jak działa przetapianie złota co uważam za niezła ciekawostkę.

Nasi bohaterowie jak zawsze przeprowadzają wnikliwe śledztwo wypytując wszystkich, którzy mogą mieć coś wspólnego z całą sprawą. Nie boją się także wkroczyć do akcji krzyżując plany zuchwalych złodzieji.

Informacje dodatkowe o Operacja Złoty Ząb:

Wydawnictwo: Media Rodzina
Data wydania: 2024-08-28
Tytuł oryginału: Operasjon Gulltann
Dodał/a opinię: Sylwiaa915

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Literatura sensacyjna i przygodowa dla dzieci i młodzieży Literatura detektywistyczna dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 6 lat

Zobacz opinie o książce Operacja Złoty Ząb

Kup książkę Operacja Złoty Ząb

Operacja cyrk
Jrn Lier Horst0
Okładka ksiązki - Operacja cyrk

Tiril, Oliver i Otto ponownie na tropie! Do Elvestad przyjeżdża cyrk Mantovani. Całe miasto uczestniczy w cyrkowej paradzie, publiczności prezentują...

Operacja Skarb Wikingów
Jrn Lier Horst0
Okładka ksiązki - Operacja Skarb Wikingów

Roar Rudobrody zaangażował dziadka Franza i Biuro Detektywistyczne nr 2 do poszukiwań zaginionego skarbu wikingów. Nikt nie widział go od ponad tysiąca...