“Opowiem ci bajkę” to trzeci już tom z Weroniką Nowacką, ale każda z książek z tej serii stanowi zamkniętą całość i można je czytać oddzielnie.
W tej odsłonie cyklu akcja skupiona jest wokół zreformowanej szkoły i problemów nastoletnich uczniów. Nowacka po dwuletniej nieobecności podejmuje się pracy na stanowisku pedagoga i będzie zmuszona zmierzyć się z kolejnym wyzwaniem. Tym razem sprawa dotyczy Kamili Jesionowskiej. Dziewczyna zaczyna się dziwnie zachowywać i w szkole, i w domu. Jak się później okazuje, niepokojące zachowanie dziewczyny ma związek z zatrudnieniem przez jej matkę opiekuna młodszej z córek, studenta pedagogiki, Antka, wobec którego pada oskarżenie o molestowanie sióstr Jesionowskich. Wkrótce po tym młody mężczyzna zostaje zamordowany, a jego ciało odnalezione w zakładzie fryzjerskim swojej matki.
Sprawą morderstwa zajmują się Szymon Pawelec, partner Weroniki, której pomoc przyczynia się do wskazania sprawcy morderstwa młodego studenta.
“Opowiem ci bajkę” to kryminał z dobrze zarysowanym tłem obyczajowym, jak to zwykle bywa u Rogali. Autorka bardzo wnikliwie ukazała szkołę, problemy uczniów, nauczycieli, rodziców. Sprawy szkolne są bliskie, więc mogę potwierdzić, że zostały one ukazane bardzo realistycznie, choćby trudne relacje między nauczycielami a uczniami, problemy rodziców z dorastającymi dziećmi, wszechobecne telefony komórkowe, internet, z którego młodzi korzystają bez umiaru i nadzoru dorosłych.
Wątek kryminalny w powieści jest dopracowany i pokazuje, jak jedno, z pozoru błahe kłamstwo, uruchamia lawinę tragicznych zdarzeń. Spodobało mi się także nieoczywiste i trudne do przewidzenia zakończenie , bowiem Rogala podsuwa mylne tropy, sprytnie komplikując fabułę.
Podsumowując, “Opowiem ci bajkę” to dobry kryminał, bez rozlewu krwi, epatowania wulgaryzmami, za to z wyraźnym, choć nienachalnym przesłaniem. Książki wysłuchałam w udanej interpretacji głosowej Laury Breszki.
Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Data wydania: 2022-09-07
Tytuł oryginału: Opowiem ci bajkę
Język oryginału: Polski
MagdaKa
Jeśli będziemy przymykać oko na rewię mody, lada moment towarzystwo zacznie testować inne granice. Można uznać mnie za staroświecką i z innej epoki, ale nie zmienię poglądu, że strój nie tylko odzwierciedla naszą osobowość, ale również pokazuje stosunek do miejsca i okoliczności.
Podkomisarz Monika Gniewosz musi zerwać z przeszłością i zmienić otoczenie. Decyduje się więc na przeprowadzkę z Warszawy do sennego miasteczka Pełnia...
Czy wiesz, co może się stać, gdy nie pilnujesz swojej prywatności? W Lesie Kabackim zostaje zastrzelona młoda kobieta, matka kilkuletniej dziewczynki....
Z szaroburego nieba siąpił deszcz, wszechobecna wilgoć przenikała przez ubranie, wiatr strącał ostatnie liście z gałęzi. W nierównościach terenu stała woda, w bocznych alejkach ziemia zmieniła się w błoto.