Okładka książki - Opowieść z osiedla

Opowieść z osiedla

Niemal każde miasto ma dzielnicę czy ulicę owianą złą sławą, do której strach jest zaglądać, a co dopiero mieszkać. Jeśli jesteście ciekawi co może dziać się w środku takiego osiedla od którego każdy woli trzymać się z daleka sięgnijcie po powieść Łukasz Głowackiego "Opowieść z osiedla".
Wojtek Śmieszek przeprowadza się do Słupska i wynajmuje mieszkanie w bloku. Już pierwszego dnia zaczynają dziać się w nim dziwne rzeczy. Szybko przekonuje się, że jego sąsiedztwo nie jest zbyt ciekawe. Wiecznie kłócąca się para, łysy handlarz narkotyków i zdziwaczały i nadużywający alkoholu Rysiek mieszkają w tej samej klatce co Wojtek. Wkrótce po przeprowadzce dochodzi do wypadku, w którym ginie Rysiek, a Wojtek odkrywa pewien sekret, który komplikuje jego dotychczasowe życie. Czy zatrzyma sekret w tajemnicy?
Łukasz Głowacki na głównego bohatera swojej książki wybrał zwykłego chłopaka przed trzydziestką, który przeprowadza się do miasta by być bliżej dziewczyny, którą jest zainteresowany. Bohater nie wyróżnia się niczym szczególnym i ciężko mi określić nawet czy go polubiłam czy nie. Niestety, ale nie zostanie on na dłużej w naszej pamięci po skończeniu książki.
"Opowieść z osiedla" to powieść trochę z pogranicza kryminału. Akcja dzieje się na dwóch płaszczyznach czasowych. Mamy przedstawione wydarzenia teraźniejsze oraz kilka rozdziałów, które cofają się o kilka lub kilkanaście lat wstecz. Dzięki temu mamy pełny obraz sytuacji, która miała wpływ na to co dzieję się wokół Wojtka. Początkowo trudno mi było przyzwyczaić się do stylu pisania autora. W moim odczuciu dialogi były czasem mało autentyczne, trochę wymuszone, a  niektóre opisy zbyteczne. Na szczęście po pewnym czasie można się do tego stylu przyzwyczaić i czyta się trochę lepiej. Historia opisana przez autora miała na prawdę fajny potencjał, który jednak nie do końca został wykorzystany. Klimat małego osiedla gdzie każdy się zna, ale nikt się w niczyje życie nie wtrąca, nawet gdy za drzwiami mieszkania nie dzieje się za dobrze zapowiadał się bardzo obiecująco. Dodatkowo urozmaicenie tego dziwnymi zjawiskami dotykającymi głównego bohatera bardziej zaciekawiło i dodało książce tajemniczości. Jednak ta cała atmosfera później nagle pęka niczym mydlana bańka zostawiając nas trochę z poczuciem rozczarowania i niedokończonymi wątkami.
Łukasz Głowacki w powieści dużo miejsca poświęcił tematowi uzależnień od narkotyków i alkoholu. Pokazuje jak te używki mają destrukcyjny wpływ na organizm, zdolność kontrolowania emocji, racjonalną ocenę sytuacji oraz relacje rodzinne. Autor poruszył również temat małych, zamkniętych społeczności, pokazując jak jej nowy członek może spotkać się z niechęcią, wrogością, a nawet prześladowaniem.
"Opowieść z osiedla" to powieść, która miała ciekawy potencjał. Niestety niedokończone wątki, sztuczne dialogi i zbędne opisy sprawiły, że nie wszystko zagrało tak jak powinno. Książka nie jest zła, ale mnie nie zachwyciła. Myślę, że każdy powinien jednak sam osobiście wyrobić sobie o niej zdanie.

Informacje dodatkowe o Opowieść z osiedla:

Wydawnictwo: WasPos
Data wydania: 2025-08-29
Dodał/a opinię: Iwa90

Tagi: Thrillery i suspens

Zobacz opinie o książce Opowieść z osiedla

Kup książkę Opowieść z osiedla

Defekt motyla
Łukasz Głowacki0
Okładka ksiązki - Defekt motyla

Siedemnastoletni Krystian Dąbrowski był zwyczajnym nastolatkiem, dopóki mroczna tajemnica całkowicie nie odmieniła jego życia. Kiedy ojciec zauważa, że...