Opuszczone miasto

Tom 1 cyklu Sfora

Psy to nasi przyjaciele, nie są one bezbronne, bo potrafią świetnie o siebie zadbać, ale jednak są one od nas zależne, a czy nadają się one na bohaterów książki?
Fuks to pies, który żyje samotnie, nie lubi żyć w sforze, chce być odpowiedzialny sam za siebie, niestety, kiedy świat nawiedza Wielkie Warczenie, musi zmienić swoje przyzwyczajenia i zjednoczyć siły z innymi psami. Przypadkiem trafia na grupę, gdzie każdy jest inny, niestety są to psy domowe i ciężko wytłumaczyć im, że ich właściciele uciekli i nie wrócą, na szczęście po dłuższym czasie udaje się ich namówić na wspólne stworzenie sfory i wyruszenie w podróż szukając bezpiecznego miejsca.
Parząc na to, że bohaterami książki są psy, można by przypuszczać, że jest tutaj dużo fantastyki, ale nie, oprócz tego, że psy mówią nie mu tutaj nic zaskakującego. Miejsce, gdzie mieszkają psy, najprawdopodobniej nawiedziło trzęsienie ziemi, a ludzie, czyli w ich języku Długonodzy uciekli bez nich, przez co muszą sobie radzić sami. Na co dzień nie zastanawiamy się nad tym, czego psy nie potrafią i dopiero z innej perspektywy można zauważyć, że na przykład nie otworzą sobie lodówki, gdzie jest jedzenie, więc fajne podczas czytania jest to, że możemy wczuć się w sytuację psa.
Ta książka będzie fantastyczna dla starszych dzieci, nastolatków, a nawet dorosłych, czyta się ją bardzo szybko i powoli kartka po kartce zżywa się z bohaterami. Czasami też mamy momenty wzruszenia na przykład wtedy, kiedy Fuks odnajduje siostrę i po tylu latach samotności zaczynają wracać do niego wspomnienia Psiej Mamy i rodzeństwa, które spało razem ściśnięte w miękkim posłaniu.
Nie spodziewałam tego, że po przeczytaniu tej książki aż tak bardzo będę chciała wiedzieć co dalej, a tak właśnie jest i nie mogę się doczekać, aż sięgnę po kolejną część.

Informacje dodatkowe o Opuszczone miasto:

Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Data wydania: 2018-07-31
Tytuł oryginału: Survivors vol. 1: The Empty City
Język oryginału: Angielski
Tłumaczenie: Adrian Tomczyk
Dodał/a opinię: Karolina Radlak

Zobacz opinie o książce Opuszczone miasto

Kup książkę Opuszczone miasto

Szlak Słońca
Erin Hunter0
Okładka ksiązki - Szlak Słońca

To od nich wszystko się zaczęło... Starożytne plemię górskich kotów przez niezliczone księżyce mogło cieszyć się spokojnym i dostatnim życiem. Kiedy jednak...

Przepowiednia Błękitnej Gwiazdy
Erin Hunter0
Okładka ksiązki - Przepowiednia Błękitnej Gwiazdy

Cztery klany kotów od pokoleń żyją w lesie we względnym spokoju. Jednak od pewnego czasu rosną międzyklanowe napięcia, a Klan Pioruna musi potwierdzić...

Niewidzialna
Sabina Obwiosło-Budzyń