Okładka książki - Orzechowa Czarownica

Orzechowa Czarownica

Tajemniczy ogród wzywa nas do poznania pięknej historii o tym jak to przeszłość potrafi przed długie lata mieszać w naszej teraźniejszości.
Hazel po raz kolejny trafia do rodziny zastępczej, tym razem adoptował ją pan Grymes, niestety kiedy dziewczynka trafia na miejsce wita ją tylko nieuprzejma sekretarka. W szkole dziewczynka jest gnębiona, rówieśnicy nazywają ją Orzechową Czarownicą i co chwila dokuczają, Hazel znajduje przyjaciela w Colinie, cichym i mądrym chłopcu. Kiedy dziewczynka odkrywa że tajemniczy ogród który codziennie mija ma cztery bramy i wszystkie one są zamknięte postanawia rozwikłać zagadkę i odnaleźć do nich klucz, pomóc ma jej w tym jej przyjaciel.
Książka pomimo to że wydaje się krótka skrywa w sobie długą i ciekawą historię, chociaż na początku może nudzić i łudząco przypominać inną opowieść wciąga gdzieś w środku i do końca trzyma w napięciu.
Hazel to dziewczynka która niczego się nie boi, jest wścibska i lubi doprowadzać sprawy do końca, jest przy tym też miła, próbuje rozmawiać z mieszkańcami i ich poznać. Nie rozumie sytuacji w której się znalazła, nie wie dlaczego tajemniczy pan Grymes ją zaadoptował i teraz nie chce jej poznać, czuje sie związana z zamkniętym ogrodem, jest pewna że kiedy tam wejdzie dowie się dlaczego został on zamknięty na tyle lat a żaden mieszkaniec nie posiada klucza.
Historia przedstawiona w książce jest nierealna, pomieszanie przeszłości z teraźniejszością, uczy nas tego że przeszłości nie da się zmienić i nie wolno tego robić. Czasami żałujemy że coś w przeszłości zrobiliśmy źle, ale gdyby nie to pewnie nie bylibyśmy w tym miejscu w którym jesteśmy teraz i nie mielibyśmy nauczki na przyszłość żeby tego nie robić, nic nie dzieje się bez przyczyny a wiele naszych czynów można naprawić.
Pamiętajmy że gdzieś tam daleko może znajdować się tajemniczy ogród, który kiedyś przyjdzie nam odkryć.

Informacje dodatkowe o Orzechowa Czarownica :

Wydawnictwo: Akapit Press
Data wydania: 2020-02-03
Kategoria wiekowa: 9-12 lat
Tytuł oryginału: L'equazione impossibile del destino
Język oryginału: Włoski

Kup książkę Orzechowa Czarownica

Ucieczka z Krainy Czarów. Prawdziwa historia Królowej Kier
Elisa Puricelli Guerra0
Okładka ksiązki - Ucieczka z Krainy Czarów. Prawdziwa historia Królowej Kier

Los trzynastoletniej przyszłej Królowej wydaje się przesądzony: dziewczynka ma wyjść za mąż i objąć tron. Jednak czuje, że jej miejsce jest gdzie...

Papierowe serca
Elisa Puricelli Guerra0
Okładka ksiązki - Papierowe serca

Witaj, kimkolwiek jesteś — tak zaczyna się pełna zagadek korespondencja Dana i Uny. Oboje trafili do szkoły, w której pozornie wolno robić...