„Proszę (…) sobie wyobrazić, co by było, gdyby każdy człowiek na planecie zrobił tylko jedną rzecz”.
Bohaterką książki jest 11-letnia April, która mieszka wraz ze swoim tatą – naukowcem. Dostaje on propozycję pracy na Wyspie Niedźwiedziej leżącej za kręgiem polarnym. To bardzo wrażliwa i doświadczona przez życie dziewczynka, bo wychowuje się bez mamy. Jej życie zmieniło się po jej śmierci. Tato jeszcze bardziej zamknął się w swoim świecie zapominając o radości życia i… swojej córce. U April pojawia się nadzieja, że teraz, jak sami zamieszkają na wyspie, będą mieli więcej okazji do wspólnego spędzania czasu. Prawda okazuje się inna. Bohaterka zaczyna samotnie zwiedzać wyspę. Pewnego dnia spotyka... rannego, wygłodniałego niedźwiedzia polarnego. Między tym dwojgiem rodzi się niezwykła przyjaźń. Pół roku zaraz minie i dlatego April intensywnie zastanawia się jak pomóc zwierzęciu w powrocie do domu.
Czy uda jej się zrealizować swój plan?
Historia fikcyjna, nierealna, a w przekazie bardzo bogata. Strata ukochanej osoby, potrzeba miłości, akceptacji rówieśników i przyjaźni oraz swojego miejsca/domu, globalne ocieplenie i topnienie lodowców, to wszystko zawarte na trzystu stronach. Daje ona do myślenia i przewartościowania swojego życia.
Uczy szacunku do zwierząt i miłości do przyrody. Wskazuje na potrzebę dbania o nasze środowisko, żebyśmy mogli cieszyć się nim jak najdłużej. Ukazuje, że dobre uczynki wobec innych mogą zmieniać rzeczywistość i ludzi żyjących wokół nas.
A samotność… cóż wystarczy rozejrzeć się i poszukać. Jak będziemy cierpliwi i konsekwentni, to znajdziemy kogoś, kto będzie nas potrzebował, tak samo bardzo jak my jego.
Przepiękne, czarno-białe ilustracje Levi Pinfold’a w pełni oddają klimat tej historii.
Jeśli chcecie razem z bohaterką wypić gorącą czekoladę z dzbanka i przytulić się do ciepłego, miękkiego futra Niedźwiedzia, to zapraszam do lektury. Polecam.
Za książkę dziękuję @WydawnictwoWilga.
Wydawnictwo: Wilga
Data wydania: 2023-10-25
BOOKSARE_MYPASSI
Kontynuacja niezapomnianego Ostatniego niedźwiedzia. April Wood wraca do domu po niesamowitej przygodzie, jaka spotkała ją na Niedźwiedziej Wyspie - przyjaźni...
Jakby to było potrafić porozumieć się z wielorybem? Podczas gdy mama Rio przebywa w szpitalu, chłopiec zostaje wysłany do mieszkającej w Kalifornii babci...