Okładka książki -  Ostatni

Ostatni

Recenzja

„Ostatni”

Autor: Kinga z domu Grabowska Wydawnictwo: Novae Res

„Wszystkie zdarzenia wnoszą coś do naszego życia. Co z tego wyciągniesz i jak, zależy od ciebie, nie od innych. Warto szukać tego, co dobre, zawsze jest coś, z czego można się cieszyć”.

Miłość, która miała być azylem, a stała się próbą ognia.

Niektóre książki trafiają do serca, inne wprost w samo jego epicentrum. „Ostatni” Kingi z domu Grabowska to opowieść, która nie pozostawia po sobie tylko wzruszenia, zostawia ślad. Nie krzyczy, nie dramatyzuje, nie gra tanich emocji. Ona po prostu mówi prawdę. A ta, jak wiadomo, potrafi być brutalna. Jest jak spowiedź, szczera, nieoszlifowana, bolesna. I przez to właśnie trafia prosto w serce.

Autorka napisała historię, która nie wymaga upiększeń. Ona aż kipi od prawdziwych emocji: zmęczenia, rozczarowania, samotności, ale też nadziei. Opowieść o stracie, która uczy oddychać od nowa. O Kobiecie, która przeszła wiele i stała się silniejsza.

To historia Kai, kobiety, która nie marzyła o sukcesie zawodowym, podróżach dookoła świata czy sławie. Marzyła o czymś znacznie prostszym i znacznie trudniejszym: o miłości, szczęściu i o kochającej rodzinie. I jak to bywa w życiu, najprostsze marzenia bywają najboleśniej łamane. Lata walki o dziecko, o miłość, o normalność i wszystko to kończy się nie happy endem, lecz samotnością. Autorka nie tworzy Kai jako ofiary losu. Wręcz przeciwnie, to bohaterka silna, choć pogubiona. Pełna nadziei, choć z każdym kolejnym rozczarowaniem coraz bardziej zraniona. Jej wybory bywają naiwne, momentami wręcz irytujące, ale przez to… tak bardzo ludzkie. Szczególnie poruszające są fragmenty retrospektywne, powrót licealnej miłości, euforia, która przypomina złudzenie bezpieczeństwa, i stopniowe odkrywanie, że historia nie zawsze uczy. Czasem tylko się powtarza.

Styl Kingi Grabowskiej jest intymny, niemal wyznaniowy. Czytelnik czuje się, jakby podsłuchiwał czyjeś myśli zapisane w sekretnym dzienniku. W tej książce nie ma miejsca na literacką kalkulację, jest za to odwaga, żeby mówić o uczuciach takimi, jakie są: nieuporządkowane, chaotyczne, piękne i niszczące jednocześnie.

„Ostatni” to nie tylko historia o miłości i rozczarowaniu. To także, a może przede wszystkim, opowieść o dojrzewaniu emocjonalnym. O tym, że nie zawsze to, czego pragniemy, jest dla nas dobre. Że samotność bywa lepsza niż złudne ciepło obok niewłaściwej osoby. Że kobieta może się podnieść z ruin, pozbierać kawałki siebie i stać się domem, najpierw dla siebie, a dopiero potem dla innych. To książka dla każdej kobiety, która kochała „za bardzo”. I dla każdego mężczyzny, który chciałby zrozumieć, co może złamać serce i co może je uleczyć.

Polecam, prawdziwa, odważna, potrzebna.

Informacje dodatkowe o Ostatni:

Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2025-07-14
Dodał/a opinię: Mirela Marcinek

Zobacz opinie o książce Ostatni

Kup książkę Ostatni

To ten typ mężczyzny, który nie potrafi mieć jednej, ale jedna z nich musi mieć tylko jego, i to byłam ja. Zawsze otaczał się kilkoma pięknymi kobietami.

Więcej cytatów z tej książki