Okładka książki - Ostatnia tajemnica patronujemy

Ostatnia tajemnica

Bardzo lubię twórczość Ani. Nie przeczytałam jeszcze jej wszystkich książek, ale sukcesywnie zwiększam ich ilość, to jednak mogę stwierdzić, że Ania pisze sercem, a jej książki naładowane są emocjami różnego kalibru. Nie inaczej było z ,,Ostatnią tajemnicą". To historia o przemijaniu ludzkiego życia i o konsekwencjach długo skrywanych tajemnic.

Sabina to starsza i schorowana kobieta, która bardzo dużo przeszła. Jej życie było naznaczone stratą od najmłodszych lat, kiedy jako malutkie dziecko straciła rodziców. Przez całe życie wiele się wydarzyło, podjęła wiele trudnych decyzji, które zaważyły na przyszłości. Dziś świadoma, że jej życie gaśnie, przeprowadza się do hospicjum, by w tym obcym miejscu, czekać końca swoich dni. Jadąc tam miała jednak nadzieję, że zanim zamknie na zawsze oczy, opowie swoją historię swojej jedynej wnuczce, której nigdy nie poznała. Czy Sabina spotka się z wnuczką? Czy zdąży opowiedzieć jej historię swojego życia?

Ursel to kobieta, która dla swojej miłości wiele poświęciła, podjęła wiele decyzji, które wówczas wydawały się najlepsze. Dziś wie, że do końca tak nie było. Najgorsze w tym jest to, że za swoje tajemnice, może zapłacić naprawdę wysoką cenę. Jakie tajemnice skrywa Ursel głęboko w sercu?

W naszej historii pojawia się też małżeństwo Elizy i Artura, którzy muszą dać sobie radę z trudnym czasem swojej dorastającej córki, Sandry. Dziewczyna zmaga się trudnym tematem śmierci swojego przyjaciela. Nie potrafi sobie poradzić z emocjami i uczuciami, które jej towarzyszą. Czy Eliza i Artur pomogą córce przejść przez trudny dla niej czas?

W pewnym momencie losy naszych bohaterów zaczynają się przeplatać ze sobą, z niektórymi połączą na zawsze. Wszyscy będą zmagać się z trudnymi uczuciami straty, żalu i bólu po odejściu ukochanej osoby. Przekonają się, że tajemnice potrafią bardzo namieszać w życiu, mogą być katalizatorem do podejmowania złych decyzji, które zaważą na przyszłości.

To była piękna historia. Ania pisze lekko i jej styl całkowicie trafia w moje serce. Nie ma tu żadnej zawrotnej akcji. Cała fabuła skupia się na uczuciach i emocjach naszych bohaterów.

Autorka porusza tutaj trudne tematy śmierci, przemijania i oczekiwania na to co ma przyjść. W powieści przedstawiła pięknie siłę, miłości, przyjaźni i bezinteresownej pomocy. Bohaterowie są świetnie skonstruowani, od gasnącej w oczach Sabiny, po targaną emocjami dorastającą Sandrę. To wszystko jest tak dobrze opowiedziane, że czułam się jakbym w głowie oglądała film. Wzruszający i pełen empatii obraz.

Kończąc polecam Wam tą wzruszającą podróż do ludzkiego serca, gdzie znajdziecie miłość i przyjaźń, a śmierć stanie się ostatnim przystankiem ludzkiego życia.
Dziękuję wydawnictwu za możliwość poznania tej pięknej historii.

Polecam

Informacje dodatkowe o Ostatnia tajemnica:

Wydawnictwo: DRAGON
Data wydania: 2024-02-28
Dodał/a opinię: Magdalena Górska

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Ostatnia tajemnica

Kup książkę Ostatnia tajemnica

Koperta była całkiem zwyczajna. Biała, gładka w dotyku, nieco większa - pasująca raczej na ozdobną kartkę z życzeniami niż na list, ale Ursel czuła, że to właśnie on jest w środku. Nie żadna oprószona brokatem kartka, tylko arkusz papieru, może kilka, zapisany starannym, odręcznym pismem.

Podróż była męcząca. W dodatku pociąg wyruszał bladym świtem i aby na niego zdążyć, Sabina musiała wstać i zebrać się w środku nocy. Zmęczenie miało jednak swoje dobre strony. Przede wszystkim nie miała siły myśleć i analizować. Po prostu jechała.

Więcej cytatów z tej książki

Moje życie przed Tobą
Anna Ziobro0
Okładka ksiązki - Moje życie przed Tobą

Lena właśnie rozstała się z chłopakiem. Chcąc zapomnieć o złamanym sercu, wyjeżdża do pracy na drugi koniec Polski, nad morze. Przypadek sprawia, że staje...

Za ścianą ciszy
Anna Ziobro0
Okładka ksiązki - Za ścianą ciszy

Świat nigdy nie był dla Idy zbyt łaskawy. Choroba sprawia, że kobieta traci słuch i niebawem może się stać zupełnie głucha. Z obawy przed niepełnosprawnością...