🌼 ”𝓞𝓾𝓽𝓼𝓲𝓭𝓮𝓻” 𝓜𝓸𝓷𝓲𝓴𝓪 𝓜𝓪𝓰𝓸𝓼𝓴𝓪-𝓢𝓾𝓬𝓱𝓪𝓻 🌼
Na tej wyspie sekrety są głębsze od morza, a miłość bardziej niebezpieczna niż przeszłość.
▪𝗥𝗘𝗖𝗘𝗡𝗭𝗝𝗔 ▪
Twórczość Moniki Magoskiej-Suchar nie jest mi obca. Miałam okazje już przeczytać jej serię „Symfonię zmysłów” i „Pani Doliny”. I muszę przyznać, że autorka słynie z oryginalnych pomysłów na fabułę. I tak samo było w przypadku „Outsidera”, który rozgrzewa swoim greckim klimatem i działa kojąco na zmysły malowniczymi krajobrazami. 💫
☀ Nila to zdolna biolożka morska. Jej największym marzeniem jest uzyskanie stopnia doktoratu. Ma nadzieję, że uda się jej to uzyskać dzięki badaniom nad nieznanym gatunkiem gąbki zamieszkującej greckie wyspy. Pewne życiowe zawirowania w życiu kobiety sprawiają, że wyrusza ona na grecką wyspę Pserimos, gdzie jest jej rodzinny dom. Po powodzi dom jest kompletnie zniszczony i wymaga gruntownego remontu. Ponadto wśród mieszkańców pojawił się ktoś nowy – tajemniczy Amerykanin, zajmujący się produkcją najpiękniejszych mebli w okolicy. Gdy pewnego dnia Nila wyrusza, by zbadać tęczową gąbkę, nieświadoma narusza teren tajemniczego Amerykanina. Ten sam mężczyzna proponuje kobiecie pewien układ, który pozwoli jej eksplorować plażę, które należą do niego. Czy Nila powinna na to przystać, skoro wie, jak zgubne może być pragnienie?☀
„Outsider” to naprawdę przyjemna historia, która wywołuje w czytelniku przeróżną gammę emocji od ekscytacji, po rumieńce wywołane na twarzy przez niektóre sceny. Fakt faktem – tę książkę czytało mi się naprawdę bardzo przyjemnie, bo choć pomimo kilku mankamentów naprawdę nie byłam w stanie się od niej oderwać. Autorka tak fajnie konstruuje tempo tej akcji, tak fajnie przedstawia czytelnikowi kolejne wydarzenia, że nie sposób jest oderwać się od tej powieści.
Dialogi między postaciami, opisywanie ich cudacznych zachowań, gestów, pełnych absurdu sytuacji – to wszystko wydało mi się być tak cudownie w klimacie autorki. Czytanie tej książki było naprawdę samą przyjemnością. Zdecydowanie bardziej wolę bohaterów, którzy nie są w 100% idealni i od czasu do czasu pokazują swoją gorszą stronę. Niewyparzony język głównej bohaterki, nie raz mógł wpakować ją w niezłe tarapaty. Jednak to właśnie cechowało jej charakter. Natomiast męska postać została przedstawiona w taki sposób, że nie można było się nie zakochać w tej postaci. Z pozoru oschły skrywał w sobie wiele ciepła i empatii.
Umiejscowienie akcji w malowniczej Grecji było strzałem w dziesiątkę! Na kartach powieści można było poczuć ten sielski klimat przepełniony słońcem i pięknymi krajobrazami. Czytając tę książkę czułam się jak na wakacjach. ☀
Jak to bywa w tego typu książkach sceny łóżkowe odgrywają tutaj znaczną rolę. Autorka postarała się, by były one dosyć mocne i tak opisane, by działały na wyobraźnie czytelnika. Fabuła jest zaskakująca i zdecydowanie pobudza wyobraźnię.💫
Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2025-04-23
Małgosia Szydlak
Miłość to gra. Nie zawsze uczciwa, a czasem nawet niebezpieczna! Ian Ralf Tott, właściciel hotelowego imperium, to prawdziwy król życia. Jest bezwzględny...
Złamał jej serce, ale nie zdołał uciszyć mrocznej melodii w jej duszy. Namiętny romans z nauczycielem zakończył się dla Stelli fatalnie. Profesor, któremu...