Okładka książki - Oziębłość

Oziębłość

„Oziębłość” Jolanty Żuber to jedna z tych lektur, które zostawiają w człowieku trwały osad - rodzaj emocjonalnego chłodu, który nie znika wraz z zamknięciem ostatniej strony. Ta powieść to pozycja bezlitośnie obnażająca współczesny narcyzm, a jednocześnie tak głęboko zakorzeniona w psychologii traumy. Autorka stworzyła studium toksyczności, które jest boleśnie aktualne w dobie kultu zasięgów, gdzie osobista tragedia bywa traktowana jak rynkowy produkt.

Książka od pierwszych rozdziałów uderza specyficznym, surowym klimatem. Narracja pozwala nam wejść w klaustrofobiczny świat Judyty - nastolatki uwięzionej we własnym ciele, oraz jej matki, Anny. To, co w tej powieści najbardziej przeraża, to potężny dysonans między wirtualnym wizerunkiem „matki-opiekunki” a domową rzeczywistością, w której dominują manipulacja i emocjonalna izolacja. Żuber z dużą precyzją kreśli portret kobiety, dla której walidacja ze strony obcych ludzi stała się ważniejsza niż realne dobro własnego dziecka.

Mocną stroną powieści jest warstwa psychologiczna. Autorka nie idzie na łatwiznę - Anna nie jest potworem bez skazy, lecz postacią ukształtowaną przez własną, trudną przeszłość. Dzięki retrospekcjom „Oziębłość” staje się opowieścią o dziedziczeniu traum i o tym, jak nieprzepracowane rany potrafią całkowicie zniekształcić empatię w dorosłym życiu. Stylistyka Żuber jest dopasowana do tytułu: oszczędna, momentami wręcz lodowata, co potęguje uczucie osaczenia towarzyszące bohaterkom.

Jeśli miałabym wskazać słabsze ogniwa, to jest nim dynamika fabularna w drugiej połowie książki. Niektóre zwroty akcji i wprowadzone wątki sensacyjne, choć podbijają tętno, momentami wydają się nieco zbyt brawurowe w porównaniu do bardzo realistycznego, psychologicznego wstępu. Ta lekka utrata autentyczności na rzecz tempa thrillera sprawia, że finał odbiera się z mniejszym niedowierzaniem, a większym dystansem.

Mimo tych drobnych zastrzeżeń konstrukcyjnych - to lektura gęsta od trudnych emocji, która zmusza do refleksji nad granicami prywatności i etyką współczesnego sharentingu. To nie jest książka, która przynosi ukojenie, ale niezwykle potrzebny głos o tym, jak łatwo w pogoni za akceptacją tłumu zgubić miłość do tych, którzy są najbliżej.

Informacje dodatkowe o Oziębłość:

Kup książkę Oziębłość

Impuls
Jolanta Żuber0
Okładka ksiązki - Impuls

Tomek ma dwanaście lat i łagodne spektrumautyzmu. Swój lęk przed obcymi próbuje okiełznać z pomocą zaufanego psychologa. Po jednej z terapii nie wraca...

Sznur
Jolanta Żuber 0
Okładka ksiązki - Sznur

"Nie żyje. Wisi tu”. Te słowa słyszy dyżurny policji na długo przedświtem. Siedemdziesięcioletnia Penny Morris, którą zna niemal całe Deadwood pada...