Okładka książki - PALERMO. Epicka historia miasta

PALERMO. Epicka historia miasta

(...) Czy hotel może być głównym bohaterem książki, w której zostaje przedstawiona historia miasta? Jeśli chodzi o Palermo, okazuje się, że nie da się opowiedzieć o nim, pomijając największy symbol Palermo, wręcz ikonę tego sycylijskiego miasta, jakim stał się hotel The Palms.

Książka "Palermo. Epicka historia miasta" to fascynująca podróż przez bogatą, intrygującą historię Palermo, w którą zabiera nas Andrew Edwards i Suzanne Edwards. Chyba każdy słyszał o tym miejscu na włoskiej wyspie, ale kto tak naprawdę zna dzieje miasta. Ta książka porwała mnie od samego początku. Autorzy postarali się o to, żeby czytelnik zagłębiając się w losy miasta, przechodząc przez jego burzliwe dzieje, nie czuł znużenia, a wręcz chciał odkrywać więcej i więcej. A może to nie zasługa autorów, tylko samej historii Palermo? Tę zachwycającą wyprawę rozpoczynamy wraz z przybyciem na Sycylię Benjamina Inghama, założyciela hotelu The Palms. Stał sie on kultowym symbolem Palermo, miejscem, które przez lata było świadkiem wydarzeń dotykających miasto. Nie jednokrotnie filmowcy czerpali z historii hotelu. Zamieszkiwali w nim arystokraci, faszystowscy agenci, szpiedzy, bandyci, rozpasani pisarze, aktorzy.

Autorzy książki przeprowadzają nas przez lata świetności, ale i złej sławy nie tylko samego hotelu, ale i Palermo. Przybliżają charakter sycylijskiego społeczeństwa, przeobrażenia jakie w nim zachodzą na przestrzeni lat, zmiany nie tylko powierzchowne miasta i ludności, ale i polityczne, gdzie korupcja i mafijne porachunki były na porządku dziennym.

Język książki jest bardzo sugestywny, możemy poczuć się niemal namacalnie świadkami rozmów, spotkań, wydarzeń. Jestem pod wrażeniem pracy jaką wykonali autorzy tworząc tę opowieść, wypełnioną literaturą, sztuką, polityką, mnogością bohaterów przewijających się przez historię Palermo, o których nie można było nie wspomnieć.

Aż chciałoby się wybrać w podróż na Sycylię ..

Informacje dodatkowe o PALERMO. Epicka historia miasta:

Wydawnictwo: Znak