Sen.
Jest jak magia. Powinien przynieść ukojenie, radość i spokój. A to jeśli przyjdzie, aby wydobyć z człowieka najgłębsze lęki i zasiać niepokój w sercu?
Słowa. Mają ogromną moc. Mogą wspierać i pomagać, ale mogą też niszczyć i zabijać. A co jeśli ktoś wtłoczy nam do głowy słowa, które spowodują spustoszenie nas samych?
Dorastanie jest trudne. Czasami wydaje nam się, że ktoś przestał się nami interesować, że zostaliśmy sami na świecie i nikt nas nie rozumie. Ale nie zapytamy, bo boimy się odpowiedzi. Boimy się stanąć w prawdzie.
Przed takimi dylematami stoi Ola. Ta, która zrobiła w życiu tyle dobra. Ta, która wiele razy uratowała ludzi przed złem tego świata. Ta, która dzisiaj próbuje rozwiązać zagadkę złych snów.
Bo złe sny nawiedziły mieszkańców jej miasteczka. Przyszły i panoszą się jak u siebie.
Ola wie, że coś jest nie tak, chociaż sama tego nie wyświadcza.
Jej głowę zatruwają inne myśli.
Autorka maluje nam po raz kolejny obraz magicznego świata bibliotekarki, jej rodziny i miasteczka. Zło przychodzi ponownie. Nie pyta czy może wejść. Ona wchodzi i rozpycha się łokciami.
Tylko czy tym razem wewnętrzne rozwierki nie staną na drodze w walce o dobro?
Autorka nie szczędzi nam trudnych tematów dorastania, przemyconych w magicznej opowieści. Pokazuje, że ludzie są różni, zmieniają się pod wpływem własnych wyborów i sytuacji, w której się znaleźli. Dlatego tak ważne jest, aby umieć rozmawiać. Tak bardzo ważne jest to, co myślimy o sobie.
Jak bardzo czujemy się wartościowi. Bo każdy z nas jest ważny. Nasze emocje są istotne i potrzebne. Jesteśmy wspaniali dla siebie. Nie dla innych. Polecam całym sercem Anatomia Emocji.
Wydawnictwo: Lucky
Data wydania: 2025-09-30
Kategoria: Dla młodzieży
Kategoria wiekowa: 13-15 lat
anatomiaemocji
Pierwsze spotkanie Oli i Pani bibliotekarki wywołało zupełnie nieoczekiwane wydarzenie, które zakłopotało dziewczynkę. Jednak wrażliwe, pełne empatii dziecko...
W miasteczku, w którym Anna pracuje jako bibliotekarka, zaczynają się dziać dziwne rzeczy – bez powodu wybita szyba w szkolnej sali, zdechnięte rybki...