Okładka książki - Partnerzy. Zemsta

Partnerzy. Zemsta

Gdzie diabeł nie może tam Michniewicz Baszkę poślę. Dwoje asów polskiego wywiadu w brawurowej akcji na bajecznej Fuerteventurze.

Polski polityk, przebywający na wakacjach na Wyspach Kanaryjskich, dostaje ofertę współpracy od nacjonalistycznej fundacji hiszpańskiej, za którą stoi wywiad rosyjski. Baszka i Piotr mają go obserwować i dostarczyć dowody na jego zdradę. Nikt nie domyśla się, że w ślad za polskimi agentami ruszył bezwzględny zabójca, który na ich wyeliminować.

W tym tomie autor postawił na mniejszą dynamikę akcji koncentrując się bardziej na szczegółowym przedstawieniu mechanizmów działań wywiadowczych. Baśka i Piotr okrzepli w swej pracy, nabrali doświadczenia i z większym spokojem przystąpili do działań. Trochę brakowało mi ognia i brawury pierwszego tomu  jednak Wyspy Kanaryjskie to nie Ukraina w stanie wojny więc i realia inne.

Tak jak w poprzednim tomie autor mocno nawiązuje do nieodległej rzeczywistości geopolitycznej. Osobiście sprawia mi to sporo przyjemności ponieważ lubię doszukiwać się różnych konotacji.   Wstrząsającym doświadczeniem dla mnie było babranie się po kolana w błocie naszej rodzimej polityki, pełnej brudnych interesów, walki o wpływy, handlowania informacjami i stanowiskami,  podczas gdy  na Fuerteventurze polscy agenci z hasłem patriotyzmu na piersi ryzykowali swoje życie.

Wygląda na to, że pan Michniewicz na stałe zamierza wpisać Baszkę i Piotra w realia powieści szpiegowskiej, co mnie niezmiernie cieszy. Ten ton zaskoczył mnie pewną odmiennością od pierwszego, ale  dał mi więcej do myślenia. Po trzeciej książce tego autora z ręką na sercu mogę potwierdzić, że napięcie, suspens, zaskoczenie, dynamizm, emocje są na stałe wpisane w jego twórczość.

Zachęcam Was to tej zaskakującej i niebezpiecznej wyprawy do hiszpańskiego kurortu z parą bohaterów, których przygody przyśpieszą Waszą akcję serca i momentami wyrwą Was z ciepłych paputków.

„Partnerzy. Zemsta” to wspaniała gratka nie  tylko dla wielbicieli powieści szpiegowskich.

Współpraca barterowa  @wydawnictwoczarnaowca

Kup książkę Partnerzy. Zemsta

Partnerzy. Początek
Robert Michniewicz0
Okładka ksiązki - Partnerzy. Początek

Wywiad polski kontra wywiad rosyjski. Kto wygra w tej dramatycznej rozgrywce? Luty 2022 roku. W powietrzu wisi konflikt rosyjsko-ukraiński. W tym napiętym...

Zdążyć przed wrogiem
Robert Michniewicz0
Okładka ksiązki - Zdążyć przed wrogiem

Ostatnie dni Powstania Warszawskiego. Gestapo zatrzymuje oficera ruchu oporu odpowiedzialnego za ewakuację archiwum agentury Oddziału II Komendy Głównej...

Opad
Opad