⚜️⚜️⚜️⚜️ Recenzja Booktour ⚜️⚜️⚜️⚜️
Dominika Płaszewska " Perfumiarz "
@weaver_of_fantasy_autorka
Wydawnictwo: Sabat
@wydawnictwosabat
⚜️⚜️⚜️⚜️⚜️⚜️⚜️⚜️⚜️⚜️⚜️⚜️
Dziękuję organizatorce @maggie_w_ksiazkach za możliwość wzięcia udziału i świetną zabawę!
" Jak miałem jej powiedzieć, kim jestem naprawdę? Nie miałem śmiałości i bałem się, że odstraszę ja od siebie na dobre. Byłem przeklętym potworem, potępieńcem, który nie
pasował do społeczeństwa, a w dodatku nie należał do istot ludzkich. Tacy jak ja są tępieni przez bogobojnych Anglików i mówiąc o tępieniu mam na myśli różne praktyki związane z torturami i zabijaniem..."
" Perfumiarz " to opowieść, która łączy w sobie elementy romansu, tajemnicy i fantasy, osadzona w wiktoriańskim Londynie.. Główna bohaterka, Ethel Bennett, przybywa do stolicy, aby rozpocząć pracę w renomowanej perfumerii, gdzie szybko wpada w wir fascynujących zapachów i intrygujących relacji..
Walter White, właściciel perfumerii, to postać charyzmatyczna, ale owiana mrokiem, ponieważ skrywa tajemnicę bycia wampirem.. Ich relacja rozwija się w atmosferze napięcia, co dodaje książce dramatyzmu.. Autorka doskonale buduje klimat epoki, ukazując nie tylko piękno Londynu, ale także jego mroczne zakamarki..
W miarę jak Ethel odkrywa prawdę o Walterze, pojawiają się nowe wyzwania, w tym postać Thomasa, która wprowadza dodatkowe napięcie.. Książka dobrze balansuje między romantyzmem a momentami grozy, a decyzje, przed którymi staje Ethel, sprawiają, że czytelnik z zapartym tchem śledzi jej losy..
Styl autorki jest pełen elegancji i szczegółowości, co wprowadza czytelnika w wiktoriański Londyn. Jej opisy są malownicze, z wyraźnym naciskiem na atmosferę epoki – od zapachów perfum po mroczne zaułki miasta..
Emocje bohaterów są głębokie i złożone. Ethel, jako młoda kobieta, przeżywa wewnętrzne zmagania związane z miłością i odkrywaniem mrocznych tajemnic.. Jej uczucia wobec Waltera są pełne pasji, ale także lęku, gdyż związek z wampirem niesie ze sobą ogromne ryzyko.. Walter z kolei zmaga się z własnymi demonami – pragnieniem krwi i chęcią normalności, co tworzy wewnętrzny konflikt, który wpływa na jego relację z Ethel..
To historia o miłości, poświęceniu i walce z wewnętrznymi demonami, która z pewnością przyciągnie fanów zarówno romansu, jak i fantasy.
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2025-01-28
Magdalena Grzejszczyk
Astrid Bjornsdottir ucieka z rodzinnego domu, aby uniknąć zaaranżowanego małżeństwa z dużo starszym przyjacielem jej ojca. Podczas kilkuletniej, samotnej...