Przenieś się do wiktoriańskiego Londynu i daj się ponieść wyobraźni...
Dwudziestoletnia Ethel Bennett przybywa do wiktoriańskiego Londynu, by znaleźć stabilną pracę i rozpocząć nowe życie. Przypadek sprawia, że trafia do eleganckiej perfumerii Waltera White’a – genialnego twórcy zapachów i ulubieńca królowej Wiktorii.
Jednak Walter skrywa mroczny sekret – jest wampirem, który walczy z własną naturą, próbując wieść życie wśród ludzi. Gdy między nim a Ethel rodzi się uczucie, dziewczyna nieświadomie zostaje wciągnięta w świat, o którego istnieniu nie miała pojęcia.
Tajemniczy Thomas – dawny przyjaciel Waltera – wplątuje ich w sieć intryg, które zagrażają ich miłości i przyszłości. Każdy wybór niesie konsekwencje, a Londyn staje się areną walki między ludzkimi pragnieniami a nieśmiertelnymi instynktami.
Wejdź w świat, gdzie zapach perfum miesza się z wonią krwi, a cena wieczności jest zbyt wysoka…
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2025-01-28
To chyba najdłużej oczekująca na czytanie książka z mojego stosiku, ale w końcu mi się udało za nią zabrać. Czytałam wiele pochlebnych recenzji, a zachwytów nad nią nie było końca, więc oczywiście im uległam, czy żałuję? Absolutnie nie, książka była kawałkiem bardzo dobrej literatury, gdzie określenie romantasy pasuje jak ulał.
Ethel w pogoni za pieniędzmi, ale i lepszym życiem przybywa do Londynu, młoda kobieta ma w głowie ułożony plan, który niestety rzeczywistość szybko weryfikuje. Ta jednak się nie poddaje, swoje miejsce znajduje w perfumerii Waltera. Walter White nie jest jednak zwyczajnym obywatelem, a wampirem, który walczy z własną mroczną naturą, pojawienie się w jego domu Ethel wywraca jego życie do góry nogami, a młoda asystentka staje się kimś dla niego ważnym. Kiedy pomiędzy parą nawiązuje się płomienny romans, znajomi Waltera nie mogą się pogodzić z jego wyborami. Ethel zaś zostaje wmanewrowana z krwawą grę i porachunki, które odmienią jej życie na zawsze.
Fantastyka, wampiry, romans, erotyka, wątki bdsm, wiktoriański Londyn, konwenanse, różnice klasowe, brak owijania w bawełnę, same konkrety i wartka akcja, kolejne zalety mogę wymieniać przez godzinę. Powiem szczerze, że przez te wszystkie zachwyty nad tą książką nieco się obawiałam, dlatego też podchodziłam do niej z umiarkowanym entuzjazmem, cieszę się jednak, że lektura nie sprawiła mi zawodu, bo bawiłam się przy niej wyśmienicie, przeczytałam ją w jedno popołudnie, i w sumie jest mi mało. To jedna z takich książek, które mogłyby się nie kończyć.
Fabuła jest oryginalna i jednocześnie mega wciągająca, wampir zajmujący się wytwarzaniem perfum, to jednak coś nowego, do tego jego preferencje w stosunkach intymnych, też nie należą do często spotykanych w tego typu lekturach. Autorka stworzyła tutaj całkiem zgrabny gatunkowy mix, połączyła elementy fantastyki (tej było mi tutaj nieco za mało), z emocjonalnym i intensywnym romansem osadzonym w realiach historycznych, do tego spora dawka erotyki skupiającej się na tematyce bdsm, do tego też nutka akcji i trzymanej w ryzach brutalności. Mix całkiem zacny, nie pozwalający na chwilę spokoju, bo akcja całej powieści jest wartka, i w sumie nie ma czasu na zastanawianie się, nad tym czy decyzje bohaterów się nam podobają czy nie.
Autora ma cudowny styl pisania, który całkowicie mną zawładną i nie pozwalał odłożyć książki nawet na chwilę, opisane przez nią wydarzenia są wyraziste, pełne pasji i emocji, których ja szukam w każdej czytanej przez siebie książce. Sam pomysł na całość był imponujący i muszę przyznać, że i wykonanie jest naprawdę dobre, choć niestety jak to ja muszę się do czegoś doczepić. Po pierwsze jak dla mnie za mało fantasy, takie te wampiry bardzo ludzkie, choć nie powiem czasem pokazują kły i pazury. Po drugie to czego nie lubię przy wątkach bdsm, czyli rzucenie niewinnej dziewczyny na głęboką wodę, i zrobienie z niej marionetki, która nie dość, że nie wie na co się pisze i tutaj nawet nie bardzo ma prawo głosu. Ostatnia rzecz to zakończenie, podobało mi się wmanewrowanie do powieści wątków Titanica, ale samo zakończenie jakieś takie bez polotu i w przeciwieństwie niemal do całości fabuły trochę pozbawione konkretów, takie za szybkie, przez co czuję ogromny niedosyt spowodowany końcem tej historii.
Książka mi się podobała, był to debiut, który uważam za udany. Pierwsze spotkanie z twórczością autorki sprawiło też, że chętnie sięgnę po kolejne jej wydawnicze pozycje. Było dobrze, nawet bardzo dobrze. Książkę polecam, oczywiście czytelniczkom 18+, zarówno romansiarom, jak i fankom erotyków, bo te wątki tutaj mocno się odznaczają.
Tytuł: Perfumiarz
Autor: Dominika Płaszewska
Wydawnictwo Sabat
Data premiery: 28.01.2025r
Książka przeczytana dzięki udziałowi w booktour.
"Kiedy kochasz kogoś dostatecznie, jesteś w stanie zrobić wszystko, żeby tylko trwać u boku ukochanego jak najdłużej lub umrzeć, jeśli nie jest wam pisane życie razem."
Q: Lubicie książki, dzięki którym możemy przenieść się w inną epokę?
"Perfumiarz" to historia, która wciąga czytelnika w epokę wiktoriańskiego Londynu. Autorka swoim piórem idealnie oddaje klimat mrocznego miasta i jego tajemnic. Świetnie połączenie wątków romantasy z elementami grozy sprawia, że książkę czyta się z zapartym tchem.
Do tego rewelacyjna kreacja bohaterów i ich emocji, wewnętrznej walki z własnymi demonami i poświęceniu.
Gorąco polecam.
Dziękuję za możliwość wzięcia udziału w booktour i poznania tej wspaniałej historii.
#książkoweimpresje #polskiebookstagramy #bookstagrampl #podróżepopolskiejliteraturze
⚜️⚜️⚜️⚜️ Recenzja Booktour ⚜️⚜️⚜️⚜️
Dominika Płaszewska " Perfumiarz "
@weaver_of_fantasy_autorka
Wydawnictwo: Sabat
@wydawnictwosabat
⚜️⚜️⚜️⚜️⚜️⚜️⚜️⚜️⚜️⚜️⚜️⚜️
Dziękuję organizatorce @maggie_w_ksiazkach za możliwość wzięcia udziału i świetną zabawę!
" Jak miałem jej powiedzieć, kim jestem naprawdę? Nie miałem śmiałości i bałem się, że odstraszę ja od siebie na dobre. Byłem przeklętym potworem, potępieńcem, który nie
pasował do społeczeństwa, a w dodatku nie należał do istot ludzkich. Tacy jak ja są tępieni przez bogobojnych Anglików i mówiąc o tępieniu mam na myśli różne praktyki związane z torturami i zabijaniem..."
" Perfumiarz " to opowieść, która łączy w sobie elementy romansu, tajemnicy i fantasy, osadzona w wiktoriańskim Londynie.. Główna bohaterka, Ethel Bennett, przybywa do stolicy, aby rozpocząć pracę w renomowanej perfumerii, gdzie szybko wpada w wir fascynujących zapachów i intrygujących relacji..
Walter White, właściciel perfumerii, to postać charyzmatyczna, ale owiana mrokiem, ponieważ skrywa tajemnicę bycia wampirem.. Ich relacja rozwija się w atmosferze napięcia, co dodaje książce dramatyzmu.. Autorka doskonale buduje klimat epoki, ukazując nie tylko piękno Londynu, ale także jego mroczne zakamarki..
W miarę jak Ethel odkrywa prawdę o Walterze, pojawiają się nowe wyzwania, w tym postać Thomasa, która wprowadza dodatkowe napięcie.. Książka dobrze balansuje między romantyzmem a momentami grozy, a decyzje, przed którymi staje Ethel, sprawiają, że czytelnik z zapartym tchem śledzi jej losy..
Styl autorki jest pełen elegancji i szczegółowości, co wprowadza czytelnika w wiktoriański Londyn. Jej opisy są malownicze, z wyraźnym naciskiem na atmosferę epoki – od zapachów perfum po mroczne zaułki miasta..
Emocje bohaterów są głębokie i złożone. Ethel, jako młoda kobieta, przeżywa wewnętrzne zmagania związane z miłością i odkrywaniem mrocznych tajemnic.. Jej uczucia wobec Waltera są pełne pasji, ale także lęku, gdyż związek z wampirem niesie ze sobą ogromne ryzyko.. Walter z kolei zmaga się z własnymi demonami – pragnieniem krwi i chęcią normalności, co tworzy wewnętrzny konflikt, który wpływa na jego relację z Ethel..
To historia o miłości, poświęceniu i walce z wewnętrznymi demonami, która z pewnością przyciągnie fanów zarówno romansu, jak i fantasy.
"Jeśli kochasz kogoś dostatecznie, jesteś w stanie zrobić wszystko, żeby tylko trwać u boku ukochanego jak najdłużej lub umrzeć, jeśli nie jest wam pisane życie razem"
Ethel zaczyna pracę perfumerii. Perfumerii, której właścicielem jest wampir...
Jak potoczy się życie dziewczyny w wielkim świecie? Może pojawi się uczucie?
Ethel zawsze pragnęła czegoś więcej. Po tym jak mając 11 lat zmarł jej ojciec Ethel wcześnie zaczęła pracować, żeby odciążyć swoją matkę a każde pieniądze odkładała, żeby udać się do wielkiego miasta i tam znaleźć lepiej płatną pracę. I w końcu nadchodzi ten dzień. Dzień, kiedy dziewczyna wyrusza do Londynu, z nadzieją na zdobycie dobrze płatnego zajęcia. Niestety rzeczywistość okazuje się rozczarowująca, bo wszystko jest odmienne od tego jak sobie wyobrażała. Do tego okazuje się, że nie ma wystarczającej ilości pieniędzy na takie życie. Zamieszkuje w złych warunkach i rozpoczyna poszukiwanie pracy, co okazuje się nie tak łatwe jak myślała. Jednak do pewnego dnia. Dnia, kiedy w jej ręce wpada gazeta, a w niej ogłoszenie właściciela perfumerii, który poszukuje asystentki. Zaskakująco dla dziewczyny to właśnie ona otrzymuje tę pracę. Tak rozpoczyna się jej nowe życie.
Ethel coraz bardziej lubi swoją pracę, a w tym również właściciela perfumerii. Oczywiście, z wzajemnością. Mężczyzna jest nią coraz bardziej zainteresowany, ale ona się wzbrania. Obawia się o swoją reputację. Okazuje się, że mężczyzna ma na to pewne rozwiązanie. Jakie?
Ta książka to jedno wielkie zaskoczenie. Dlaczego? Dlatego, że bardzo mi się podobała, mimo, że żadnego z bohaterów nie polubiłam. Cóż, ostatnio mówiłam jak to mam szczęście do męskich bohaterów i widocznie powiedziałam to za wcześnie, bo się skończyło.
Walter od początku jest zainteresowany swoją pracownicą i tego w ogóle nie ukrywa. Ma swoje własne tajemnice, a jedną z nich jest to że, jest wampirem i nie ma zamiaru doprowadzić do sytuacji, żeby ktokolwiek się o tym dowiedział, w tym Ethel. Okazuje się, że jest typowym przedstawicielem swojego gatunku, ale nie z tych dobrych wampirów, co akurat bardzo mi się podobało. Ponadto mężczyzna ma specyficzne upodobania łóżkowe, bo lubi relację opartą na dominacji i uległości.
Początkowo mężczyzna wzbudził moją sympatię, ale im dalej tym coraz mniej go lubiłam. Mam wrażenie, że Walter, który pojawia się na początku to całkiem inny Walter niż ten który pojawia się wtedy, kiedy relacja z dziewczyną się rozwija. Wszystko zaczęło się od pierwszego zbliżenia bohaterów, a raczej tego w jaki sposób się podczas niego zachował, co również nie spodobało się bohaterce. Wprowadza dziewczynę w świat rozkoszy, oczywiście wszystko za jej zgodą, ale od razu rzuca ją na głęboką wodę. Jednak z czasem bohaterka jest coraz bardziej zadowolona z nowych doświadczeń. To co mi się nie podobało to jego dominacja poza sferą łóżkową. W jego przypadku relacja z Ethel obejmuje również codzienne życie. Lubi rządzić w każdym aspekcie życia. On wręcz zrobił z Ethel niewolnicę. Nie akceptuje żadnego sprzeciwu z jej strony albo pozornie akceptuje, ale później doprowadza do takich sytuacji, że ona i tak robi jak on chce. Jak to stwierdziła jego była kochanka, on nie potrzebuje uległej, kobiety a wytresowanego psa.
"Potrzebowałem takiej kobiety. Inteligentnej, silnej i zdecydowanej, a jednocześnie chciałem dominować nad nią"
Ethel jak początkowo wzbudzała sympatię, to z czasem ta moja sympatia w stosunku do niej coraz bardziej malała. Była to mądra, inteligentna kobieta a teraz? Bardzo się zmieniła. Jej centrum życia to Walter, nic innego się nie liczy a dla niego jest w stanie posunąć się do wielu, co pokazuje. Jest wręcz od niego uzależniona i nie wyobraża sobie bez niego życia. W pewnym momencie nawet odniosłam wrażenie, że stała się wręcz bezduszna. Nie interesuje ją nic ani nikt tylko Walter. A czy to się zmieni jak się dowie o nim prawdy? O tym kim tak naprawdę jest? Co zrobił?
Ich relacja jest naprawdę bardzo ciekawa, ale z pewnością nie określiłabym ją jako zdrowej. Walter mimo, że kocha Ethel i to widać, to czasami miałam wrażenie, że nie traktuje ją poważnie. Choćby w momencie kiedy stwierdził, że jak dziewczyna dowie się o nim prawdy to bez żadnego zastanowienia ją porzuci. Naprawdę? Ale cóż, co mi do tego? Ethel jest zadowolona i to najważniejsze. Walter jej pomaga i Ethel jest traktowana przez niego jak księżniczka, ale pod warunkiem że stosuje się do jego zasad. A dziewczyna dzięki niemu wkracza w całkiem nowy i zachwycający dla niej świat.
"Pragnąłem jej zadowolenia bardziej niż własnego. Była pierwszą kobietą, która poświęcała mnie swój czas i uwagę. Słuchała, co do niej mówiłem i karmiła mnie wyśmienitymi daniami, łechtając moje wybredne podniebienie. Partnerki, z którymi byłem dotychczas, nie spełniały nawet jednej dziesiątej z tego, co oferowała mi Ethel"
W historii nie brakuje też krwi, brutalności czy morderstw. Bardzo mi się to podobało! Pełno tu intryg i zwrotów akcji, których się nie spodziewałam. Autorka gwarantuje tu pełno emocji. Ktoś ma pewne plany wobec bohaterów, a zwłaszcza wobec jednego z nich. Ktoś zrobi wszystko, aby ich rozdzielić. Czy mu się uda? Jakie zakochani będą musieli pokonać przeszkody? Wiele się tu dzieje i zdecydowanie nie wieje nudą. Jednak czasami pojawiały się pewne sprzeczności, zwłaszcza w zachowaniu bohaterów. Im historia coraz bardziej się rozwija tym pojawia się coraz więcej zaskoczeń. A zakończenie? Bardzo mi się podobało. Fajny pomysł na wykorzystanie pewnego wydarzenia i już nawet się obawiałam, że los bohaterów jest przesądzony.
Jak skończy się ich historia? Czy pokonają wszystkie przeszkody stojące na ich drodze?
"Cierpiałem. Bytowałem w agonii której nie widziała. Nie mogła widzieć. Nie chciałem, żeby widziała"
"Perfumiarz" to bardzo fajna książka. Autorka zapewnia nam ucztę zmysłów. Pisząc o zapachach robi to w tak barwny sposób, że aż człowiek je sobie wyobraża, czuje. Zaskakujące jest to, że mimo takiego stosunku do głównych bohaterów to historia naprawdę bardzo mi się podobała. Wręcz nie potrafiłam się od niej oderwać. Autorka bardzo ciekawie pisze i ma bardzo przyjemny styl pisania. Historię poznajemy z perspektywy obu bohaterów naprzemiennie. To co również tutaj bardzo mi się podobało to w sposób opisania scen łóżkowych. Mimo, że książka została określona jako 18+ to sceny są bez zbędnych, szczegółowych opisów.
Nie należy zapomnieć o samym wydaniu książki. Jest wręcz prześliczna. Jest jedną z lepszych i piękniejszych wydań. Okładka wyrazu przyciąga wzrok, a każdy rozdział zaczyna się od pięknej grafiki. Polecam, miłego!
Przenieśmy się na chwilę do wiktoriańskiego Londynu, gdzie zapachy perfum mieszają się z tajemniczymi intrygami i mrocznymi sekretami. ,,Perfumiarz", to pasjonująca powieść, która wciąga nas w świat Ethel Bennett - młodej kobiety przybywającej do stolicy, by odnaleźć swoje miejsce w życiu i uwolnić się od biedy, oraz Waltera - eleganckiego wampira.
Ethel trafia do luksusowej perfumerii Waltera White'a, genialnego twórcy zapachów i ulubieńca królowej Wiktorii. To, co miało być zwykłą pracą, szybko przeradza się w emocjonalną podróż. Od samego początku Walter nie ukrywa, że interesuje go Ethel nie tylko jako pracownicą. Ona, obawiając się oceny innych, z całych sił wzbrania się przed rodzącym się uczuciem. Mimo to, ich związek rozwija się dynamicznie, a Ethel zostaje wciągnięta w świat, w którym miłość i śmierć przeplatają się w niebezpieczny sposób.
Ciekawym elementem powieści jest nieszablonowa kreacja Waltera. Jako wampir jest po prostu zły - potrzebuje krwi, więc wyrusza na polowanie, a w stosunku do Ethel wykazuje despotyzm nie tylko w sferze erotycznej. Nie budzi we mnie współczucia i nie jest tragicznie romantyczny.
Książka zaskakuje mrocznym klimatem, ale także subtelnym podejściem do tematu miłości i wyborów, które kształtują nasze życie. Warto jednak zauważyć, że w ,,Perfumiarzu" brakowało mi głębszego zanurzenia w temat perfumiarstwa, co mogłoby wzbogacić fabułę i dodać jej dodatkowej warstwy.
Romantasy z delikatnymi elementami BDSM to interesujący zabieg, który nadaje powieści pikanterii. Sceny są opisane, nie wiem, jak to ująć.... poprawnie? Tak aby nie urazić delikatniejszych czytelników, ale też nie zaskoczą tych, którzy szukają mocniejszych wrażeń.
Podsumowując, ,,Perfumiarz" to interesująca lektura dla tych, którzy cenią sobie połączenie romansu z mrocznymi tajemnicami. Wydawnictwo osiągnęło nowy poziom w wydawaniu książek. ,,Perfumiarz" jest przepiękny w każdym detalu: okładka, ozdobniki i ten zapach. Jeśli szukacie książki, która przeniesie Was w inny świat i pozwoli na chwilę zapomnieć o rzeczywistości, gorąco zachęcam do sięgnięcia po tę pozycję. ??.
Przeczytane:2025-09-21,
Autorka w swej powieści przedstawiła wampiry w bardzo interesujący sposób, nie przeszkadza im słońce, nie drażni czosnek, nawet krew nie jest im potrzebna do przeżycia, niestety jednak muszą ją spożywać, by uzupełnić braki w energii.
Ethel Bennet udało wyrwać się z rodzinnej wioski, przeniosła się do Londynu, by poprawić poziom swojego życia, jednak młodej dziewczynie trudno znaleźć pracę. Gdy przypadkowo wpada w jej ręce gazeta z ciekawym ogłoszeniem Ethel postanawia spróbować swoich sił w pracy u znanego londyńskiego perfumiarza. Nie spodziewa się, że ten jednak krok sprawi że jej los zmieni się diametralnie, a serce straci swój rytm na wieki.
Książka okazała się być bardzo w porządku, choć prędkość rozwijania się relacji między bohaterami nie do końca mnie przekonuje. Mam też wrażenie, że autorka nie lubi prowadzić życia swych bohaterów pod górkę. Nawet silny zwrot akcji, który mógł mocno pogmatwać fabułę rozwiązał się w sposób, który niestety mnie nie zadowolił.
Nie do końca zaiskrzyło między mną i twórczością autorki, widzę w tym jednak potencjał. Pomysły autorki są moim zdaniem bardzo dobre, więc z odpowiednim wsparciem każda kolejna książka pani Dominiki będzie lepsza, a ja za jakiś czas z chęcią sprawdzę, jak rozwinął się jej warsztat pisarski.