Autorka w swej powieści przedstawiła wampiry w bardzo interesujący sposób, nie przeszkadza im słońce, nie drażni czosnek, nawet krew nie jest im potrzebna do przeżycia, niestety jednak muszą ją spożywać, by uzupełnić braki w energii.
Ethel Bennet udało wyrwać się z rodzinnej wioski, przeniosła się do Londynu, by poprawić poziom swojego życia, jednak młodej dziewczynie trudno znaleźć pracę. Gdy przypadkowo wpada w jej ręce gazeta z ciekawym ogłoszeniem Ethel postanawia spróbować swoich sił w pracy u znanego londyńskiego perfumiarza. Nie spodziewa się, że ten jednak krok sprawi że jej los zmieni się diametralnie, a serce straci swój rytm na wieki.
Książka okazała się być bardzo w porządku, choć prędkość rozwijania się relacji między bohaterami nie do końca mnie przekonuje. Mam też wrażenie, że autorka nie lubi prowadzić życia swych bohaterów pod górkę. Nawet silny zwrot akcji, który mógł mocno pogmatwać fabułę rozwiązał się w sposób, który niestety mnie nie zadowolił.
Nie do końca zaiskrzyło między mną i twórczością autorki, widzę w tym jednak potencjał. Pomysły autorki są moim zdaniem bardzo dobre, więc z odpowiednim wsparciem każda kolejna książka pani Dominiki będzie lepsza, a ja za jakiś czas z chęcią sprawdzę, jak rozwinął się jej warsztat pisarski.
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2025-01-28