Lubię czytać książki, które nie pozwalają o sobie zapomnieć, w szczególnościgdy zamkniesz ostatnią stronę pierwszego tomu. Zostaje niedosyt, niepokój i to uporczywe „a co dalej?”. Dokładnie tak było u mnie po pierwszej części tej dylogii. Niedokończone sprawy, urwane emocje, losy bohaterów pozostawione w zawieszeniu i to zakończenie, które nie dawało spokoju ani na chwilę. Dlatego po „Piekielne miejsce” sięgnęłam bez wahania. Czułam wręcz piekielną potrzebę, by razem z główną bohaterką prześledzić jej dalszą drogę i sprawdzić, czy w ogóle istnieje dla niej miejsce, które można nazwać bezpiecznym.
Anna Wolf to autorka, po której książki sięgam z pełnym zaufaniem. Każdą kolejną chcę przeczytać, bo wiem, że nie dostanę lukrowanej historii, tylko emocje podane bez znieczulenia. Już sam tytuł tej dylogii działa na wyobraźnię, a okładki obu tomów… wyglądają jak siostry bliźniaczki, są razem spójne, mroczne, przyciągające wzrok i idealnie oddające klimat tej historii. Tu nic nie jest przypadkowe.
W drugiej części Samantha Baker próbuje zrobić coś, co dla niej wydaje się niemożliwe... chce być wreszcie wolna. Zrywa współpracę z FBI i ucieka z Miami, zabierając ze sobą siostrę. Montana, małe miasteczko, cisza, przestrzeń, to wszystko ma być nowym początkiem. Miejscem, w którym przeszłość nie będzie jej codziennie oddychać w kark. Tylko że spokój szybko okazuje się złudzeniem. W nowym miejscu zaczynają dziać się rzeczy niepokojące, a atmosfera gęstnieje z każdą stroną. Nic nie jest takie, jak wygląda na pierwszy rzut oka, a Samantha znów musi być czujna, choć marzyła tylko o normalności.
Równolegle poznajemy perspektywę Patricka. Jego gniew, żal i bezsilność są wręcz namacalne. Samantha zniknęła bez słowa, zostawiając po sobie pustkę i pytania bez odpowiedzi. Patrick chce o niej zapomnieć, ale życie szybko pokazuje mu, że to nie takie proste. Tym bardziej gdy na jego drodze pojawiają się ludzie z jej przeszłości. Ludzie, którzy potrafią nieźle namieszać i otworzyć stare rany. I wtedy zaczyna się prawdziwa gra nerwów.
Najbardziej wciągnęły mnie momenty, w których pozorny spokój Montany zaczyna pękać. Te drobne sygnały, że coś jest nie tak. Niedopowiedzenia, napięcie, uczucie zagrożenia, które narasta powoli, ale konsekwentnie. Bardzo poruszyły mnie też emocjonalne fragmenty związane z Patrickiem i jego wewnętrzna walka między gniewem a miłością. Czy można zapomnieć o kimś, kogo wciąż nosi się pod skórą? Czy ucieczka Samanthy była tchórzostwem, czy jedynym możliwym wyborem? I czy prawda, którą ukryła, może wszystko zniszczyć… czy może jednak ocalić?
Ta książka to prawdziwy rollercoaster emocji. Jest napięcie, strach, złość, tęsknota i ogromny ciężar przeszłości, która nie odpuszcza. Anna Wolf serwuje emocje, które momentami ściskają w żołądku, a chwilę później łamią serce. Akcja nie pędzi na oślep. Ona stopniowo się zagęszcza, wciąga coraz mocniej i nie pozwala się oderwać. To historia, w której miłość nie jest lekarstwem na wszystko, a decyzje bohaterów mają realne konsekwencje.
Najbardziej spodobało mi się to, jak autorka pokazała walkę o wolność, nie tylko tę fizyczną, ale też psychiczną. Samantha nie jest bohaterką idealną. Jest poraniona, momentami zagubiona, podejmuje trudne decyzje, które nie zawsze są łatwe do zaakceptowania. I właśnie dlatego jest tak bardzo prawdziwa. Doceniam też emocjonalną szczerość tej historii, gdzie brak tanich rozwiązań, brak prostych odpowiedzi i brak udawanego happy endu.
„Piekielne miejsce” to książka, którą polecam każdemu, kto lubi mroczne, intensywne historie z mocnym ładunkiem emocjonalnym. To opowieść, która zostaje w głowie i w sercu, zmusza do myślenia i zadawania pytań o granice miłości, lojalności i ucieczki przed samym sobą.
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2025-10-21
Język oryginału: Polski
Poczytajzemna
Rose i Jason są sąsiadami, ale nie jest to dla nich powodem do radości. Wręcz przeciwnie: jeśli można powiedzieć, że cokolwiek ich łączy, to tylko wzajemna...
Chociaż poznali się wiele lat temu, dopiero teraz mogą zbudować coś prawdziwego. Jej tajemnica zmieni ich życie na zawsze... Summer jest samotną matką...