Okładka książki - Piekielne miejsce

Piekielne miejsce

Tom 2 cyklu Piekielna dylogia

Lubię czytać książki, które nie pozwalają o sobie zapomnieć, w szczególnościgdy zamkniesz ostatnią stronę pierwszego tomu. Zostaje niedosyt, niepokój i to uporczywe „a co dalej?”. Dokładnie tak było u mnie po pierwszej części tej dylogii. Niedokończone sprawy, urwane emocje, losy bohaterów pozostawione w zawieszeniu i to zakończenie, które nie dawało spokoju ani na chwilę. Dlatego po „Piekielne miejsce” sięgnęłam bez wahania. Czułam wręcz piekielną potrzebę, by razem z główną bohaterką prześledzić jej dalszą drogę i sprawdzić, czy w ogóle istnieje dla niej miejsce, które można nazwać bezpiecznym.

Anna Wolf to autorka, po której książki sięgam z pełnym zaufaniem. Każdą kolejną chcę przeczytać, bo wiem, że nie dostanę lukrowanej historii, tylko emocje podane bez znieczulenia. Już sam tytuł tej dylogii działa na wyobraźnię, a okładki obu tomów… wyglądają jak siostry bliźniaczki, są razem spójne, mroczne, przyciągające wzrok i idealnie oddające klimat tej historii. Tu nic nie jest przypadkowe.

W drugiej części Samantha Baker próbuje zrobić coś, co dla niej wydaje się niemożliwe... chce być wreszcie wolna. Zrywa współpracę z FBI i ucieka z Miami, zabierając ze sobą siostrę. Montana, małe miasteczko, cisza, przestrzeń, to wszystko ma być nowym początkiem. Miejscem, w którym przeszłość nie będzie jej codziennie oddychać w kark. Tylko że spokój szybko okazuje się złudzeniem. W nowym miejscu zaczynają dziać się rzeczy niepokojące, a atmosfera gęstnieje z każdą stroną. Nic nie jest takie, jak wygląda na pierwszy rzut oka, a Samantha znów musi być czujna, choć marzyła tylko o normalności.

Równolegle poznajemy perspektywę Patricka. Jego gniew, żal i bezsilność są wręcz namacalne. Samantha zniknęła bez słowa, zostawiając po sobie pustkę i pytania bez odpowiedzi. Patrick chce o niej zapomnieć, ale życie szybko pokazuje mu, że to nie takie proste. Tym bardziej gdy na jego drodze pojawiają się ludzie z jej przeszłości. Ludzie, którzy potrafią nieźle namieszać i otworzyć stare rany. I wtedy zaczyna się prawdziwa gra nerwów.

Najbardziej wciągnęły mnie momenty, w których pozorny spokój Montany zaczyna pękać. Te drobne sygnały, że coś jest nie tak. Niedopowiedzenia, napięcie, uczucie zagrożenia, które narasta powoli, ale konsekwentnie. Bardzo poruszyły mnie też emocjonalne fragmenty związane z Patrickiem i jego wewnętrzna walka między gniewem a miłością. Czy można zapomnieć o kimś, kogo wciąż nosi się pod skórą? Czy ucieczka Samanthy była tchórzostwem, czy jedynym możliwym wyborem? I czy prawda, którą ukryła, może wszystko zniszczyć… czy może jednak ocalić?

Ta książka to prawdziwy rollercoaster emocji. Jest napięcie, strach, złość, tęsknota i ogromny ciężar przeszłości, która nie odpuszcza. Anna Wolf serwuje emocje, które momentami ściskają w żołądku, a chwilę później łamią serce. Akcja nie pędzi na oślep. Ona stopniowo się zagęszcza, wciąga coraz mocniej i nie pozwala się oderwać. To historia, w której miłość nie jest lekarstwem na wszystko, a decyzje bohaterów mają realne konsekwencje.

Najbardziej spodobało mi się to, jak autorka pokazała walkę o wolność, nie tylko tę fizyczną, ale też psychiczną. Samantha nie jest bohaterką idealną. Jest poraniona, momentami zagubiona, podejmuje trudne decyzje, które nie zawsze są łatwe do zaakceptowania. I właśnie dlatego jest tak bardzo prawdziwa. Doceniam też emocjonalną szczerość tej historii, gdzie brak tanich rozwiązań, brak prostych odpowiedzi i brak udawanego happy endu.

„Piekielne miejsce” to książka, którą polecam każdemu, kto lubi mroczne, intensywne historie z mocnym ładunkiem emocjonalnym. To opowieść, która zostaje w głowie i w sercu, zmusza do myślenia i zadawania pytań o granice miłości, lojalności i ucieczki przed samym sobą.

Informacje dodatkowe o Piekielne miejsce:

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2025-10-21
ISBN: 9788328919686
Język oryginału: Polski
Dodał/a opinię: Poczytajzemna

Zobacz opinie o książce Piekielne miejsce

Kup książkę Piekielne miejsce

Więzy małżeńskie
Anna Wolf0
Okładka ksiązki - Więzy małżeńskie

Abby Jones ma poukładane i spokojne życie, dobrą pracę asystentki, ale na pewno nie jest nudną osobą. Po szalonym weekendzie w Las Vegas zostają jej pewne...

Blade
Anna Wolf0
Okładka ksiązki -  Blade

Rewelacyjna seria motocyklowa autorki bestsellerowych „Gangsterów”. Życie Blade’a kręciło się wokół klubu, braci i chętnych...

Opad
Opad