''Pieśń utkana ze światła'' to przede wszystkim monumentalne studium determinizmu, ludzkich ułomności oraz nieuchronności rozpadu - zarówno w skali kosmicznej, jak i czysto intymnej. Autorka nie buduje prostej opowieści o walce dobra ze złem; zamiast tego wrzuca nas w skomplikowany, technologiczno-duchowy świat, w którym najjaśniejsze światło zawsze rodzi najgłębszy cień, a najgorsze zbrodnie wynikają z samotności i pragnienia bycia dostrzeżonym. Konstrukcja wszechświata opiera się tu na fascynującym fundamencie: świecie energii, rezonansów i struktur, które reagują bezpośrednio na ludzkie emocje, pękając pod wpływem ich ciężaru. To sprawia, że tło wydarzeń staje się pełnoprawnym bohaterem dramatu, a kosmiczna apokalipsa rezonuje w czytelniku o wiele silniej, bo odzwierciedla wewnętrzny upadek samych postaci.
Stylistyka utworu zasługuje na osobną, uważną analizę. Język opowieści jest niezwykle gęsty, poetycki, wręcz oniryczny, a jednocześnie zachowuje merytoryczną dyscyplinę właściwą dla space opery o wysokim stopniu zaawansowania. Autorka operuje słowem z ogromną wrażliwością, budując atmosferę ciągłego zawieszenia, chłodu i narastającej melancholii. Frazy są rytmiczne, a opisy stanów emocjonalnych - zdominowane przez metaforykę światła, nicości i wibracji - potrafią autentycznie dotknąć czytelnika. To proza, którą się niespiesznie smakuje; każde zdanie wydaje się tu przemyślane, a monologi wewnętrzne bohaterów mają w sobie coś z antycznej tragedii, gdzie każda podjęta decyzja z góry obarczona jest fatum.
Największym atutem tej powieści jest fenomenalnie zarysowana dynamika między postaciami oraz odwaga w prowadzeniu wątków psychologicznych. Autorka w genialny sposób kontrastuje wielkie pojęcia - takie jak proroctwa, struktury Akademii czy przeznaczenie rodowe - z czysto ludzkimi, kruchymi emocjami: rodzicielską miłością, która potrafi złamać każdy uniwersalny zakaz, oraz poczuciem winy, które drąży bohatera od środka. Kolejną zaletą jest rezygnacja z taniego, widowiskowego efekciarstwa na rzecz głębokiej, niemal duchowej ewolucji bohaterów. Finałowe przejście od fizycznego zniszczenia do metafizycznej przemiany i zapoczątkowania nowego cyklu pozostawia czytelnika w stanie głębokiej, egzystencjalnej refleksji. To rzadka umiejętność, by opowieść o końcu świata zamknąć tak intymną, wyciszoną nutą.
Mimo oczywistego zachwytu, ta głęboko poetycka forma niesie ze sobą pewne ryzyko, które dla części odbiorców może stać się barierą. Przez wszechobecny, gęsty liryzm i skupienie się na wewnętrznych przeżyciach oraz energetycznych rezonansach, momentami tempo akcji drastycznie spada. Karolina Chruściak tak bardzo celebruje każdą sekundę milczenia i każde pęknięcie w duszy bohaterów, że narracja bywa chwilami zbyt hermetyczna i monotonna. Czytelnik poszukujący dynamicznych zwrotów akcji czy klasycznych, militarnych starć w kosmosie może poczuć się znużony powtarzalnością motywów izolacji i wszechogarniającej pustki. Ponadto niektóre koncepcje dotyczące mechaniki tego świata i samych struktur władzy mogłyby zostać nakreślone nieco wyraźniej, by mocniej zakorzenić tę mistyczną podróż w realiach przedstawionego uniwersum.
W moim odczuciu jest to literatura absolutnie wyjątkowa, wymykająca się prostym klasyfikacjom gatunkowym. Choć wymaga od czytelnika pełnego skupienia i odpowiedniego nastroju, odwdzięcza się niesamowitym, wręcz hipnotyzującym klimatem, który zostaje pod skórą na długo po zamknięciu książki. To piękna, bolesna i niezwykle dojrzała opowieść o tym, że nawet z najgłębszych zgliszcz i całkowitej nicości ostatecznie zawsze wyłoni się echo dawnego światła - pod warunkiem, że ocalimy to, co w nas najprawdziwsze. Choć momentami narracja mogłaby dostać nieco więcej przestrzeni na oddech, to artystyczna wizja autorki i jej literacki kunszt w pełni bronią ten tytuł.
Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2026-05-27