Okładka książki - Pieśń utkana ze światła

Pieśń utkana ze światła

#współpracareklamowa z #karolinachruściak

„Pieśń utkana ze światła” Karolina Chruściak, Wydawnictwo Novae Res , data premiery: 27.05.2026

Czy 130-stronicowa powieść może całkowicie skraść Twoje czytelnicze serce? Powieść utkana z emocji, miłości, bliskości i żalu po stracie? Czy odważysz się wejść w wyjątkowe uniwersum baśni i science fiction w jednym, w którym to ludzkie emocje mają najpotężniejszą moc?

Główną bohaterką debiutanckiej powieści Karoliny Chruściak, jest młoda dziewczyna o niezwykłych zdolnościach. Radamena słyszy myśli innych, przez co czuje mocniej i głębiej. Jednak ten dar jest nie tylko jej przeznaczeniem, ale i bezwzględnym chaosem, nad którym stara się zapanować. Kaelon- strażnik światła łagodzący wszelkie konflikty, bratnia dusza Radameny- jej prawdziwa miłość. Niestety, to uczucie, zamiast budować, niszczy, podobnie jak zazdrość. Gdy kobieta traci zarówno córkę, jak i rodziców, jej rozpacz sięga zenitu, a moce są niestabilne. Ich świat zaczyna upadać, znajomi, przyjaciele znikają. Wkrótce i oni przestaną istnieć, ale czy ich miłość zniknie razem z nimi? Czy gdzieś tam to uczucie się odrodzi, podobnie jak pamięć o błędach?

"Pieśń utkana ze światła” to krótka, ale niezwykle głęboka historia o sile ludzkich emocji, które kształtują nasze działania i pozostawiają po sobie trwałe konsekwencje. Bohaterowie szybko przekonują się, że każdy wybór niesie konsekwencje, a granica między dobrem a złem nie zawsze jest oczywista – często przebiega gdzieś pomiędzy odcieniami szarości. W niej przeznaczenie zderza się z emocjami, dziedziczone niezwykłe zdolności z kruchością ludzkiej psychiki.

Autorka w bardzo subtelny sposób opisała tę wyjątkową relację pomiędzy Radameną a Kaelonem. Nie skupiła się na fizycznych doznaniach postaci związanych z miłością, ale na ich duchowym aspekcie, w którym to uczucie ewoluuje w ciszy, w intymności, dzięki czemu jest tak spójne, głębokie i niezłomne. To relacja oparta przede wszystkim na duchowej bliskości i wzajemnym zrozumieniu.

„Pieśń utkana ze światła” ma wszystkie cechy gatunku fantasy i sci-fi, zamknięte w niewielkich rozmiarach, a mimo to pozwalają one wczuć się w ten specyficzny klimat, gdzie to właśnie światło, energia, emocje i samoświadomość tworzą świat. Bardzo łatwo go zbudować, a jeszcze prościej zniszczyć. Dlatego tak ważne jest tutaj wzajemne zrozumienie, akceptacja i wspólnota. Nie zabraknie podróży galaktycznych, militarnych starć, walki jasności z mrokiem oraz zbliżającego się katastrofizmu- zagłady świata i całej ludzkości. Ale są pewne delikatne smaczki, z których płynie nadzieja i jasność: autorka podkreśliła tutaj wątek reinkarnacji, przeznaczenia, co też daje nam sporo do myślenia.

Jeżeli więc poszukujecie lektury na jedno popołudnie, ale takiej, która kryje w sobie głębię i skłania do refleksji, a przy tym jest tak odmienna od tego, co do tej pory trafiało w Wasze ręce, to debiut Karoliny Chruściak zdecydowanie umili Wam czas.

Moja ocena: 8/10 (mogłaby być znacznie dłuższa, gdyż chętnie pozostałabym w tym świecie i z tymi bohaterami na jakiś czas).

Informacje dodatkowe o Pieśń utkana ze światła:

Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2026-05-27
Dodał/a opinię: Justyna Kubacka

Tagi: fantasy

Zobacz opinie o książce Pieśń utkana ze światła

Kup książkę Pieśń utkana ze światła