RECENZJA
🔥"PŁOMIEŃ I RESZKA"🔥
Seria: Płomień i reszka
AUTOR: KLAUDIA KOŁODZIEJCZYK
WYDAWNICTWO: WE NEED YA
"Nie możesz próbować ocalić całego tonącego statku w pojedynkę, bo pociągnie cię za sobą i utoniesz z nim. "
Zapraszam was w niesamowitą, fantastyczną podróż po Samorei.
Płomień i Reszka to nietuzinkowa, fantastyczna poświęcić przygodowa, a zarazem znakomity debiut autorki, którym jestem zachwycona. Autorka stworzyła zaskakująca opowieść, przepełnioną magią, legendami, zwinną akcją, magicznymi stworzeniami, niebezpiecznym światem, w którym znajdziemy, prawdziwą przyjaźń i odwagę a bohaterowie zmierzą się własnymi lękami.
Autorka stworzyła niepowtarzalną, zaskakującą fabułę, pełną emocji, ciągle czymś nas zaskakując i umiejętnie dawkuję napięcie.
Książka napisana jest z dwóch oddzielnych perspektyw Soleil i Delli. Dzięki temu poznajemy ich bliżej, co z nimi się działo
a całość dzięki temu idealne się dopełnia.
Bohaterowie mają opiekunów w postaci zwierząt, które stają się ich częścią i obdarzone zostają magią.
Autorka ma lekki, barwny i opisowy styl
dzięki czemu książkę czyta się z zainteresowaniem i zaskakująco szybko.
Całość dynamicznie poprowadzona, dopracowana w każdym szczególe.
Książka niesamowicie wciąga w wir wydarzeń, intryguje i nie pozwala odłożyć jej, choć na moment.
W książce dostajemy przepiękne grafiki bohaterów, dzięki czemu możemy sobie ich dobrze wyobrazić.
Książa dla młodszych czytelników i starszych.
Ja wyśmienicie spędziłam z nią czas.
Bohaterowie bardzo dobrze wykreowani, niebanalni, wyraziści, barwni, charakterni a przede wszystkim różnorodni i bardzo realnie nakreśleni. Postacie, pomimo swojego wieku, niebywale zaskakują silny charakterem i postawą. Mimo że podejmują się niemożliwego, zdają sobie sprawę, że to niebezpieczne, boją się, ale i tak ryzykują.
To postacie, z którymi się bardzo zażyłam, które obdarzyłam sympatią i się z nimi zaprzyjaźniłam, a najbardziej polubiłam Soleil, Vina, chociaż reszta postaci również wnosi wiele do tej historii.
Bardzo podobał, mi się wątek przyjaźni i relacje pomiędzy bohaterami, jak bohaterowie przełamywali swoje słabości.
Zakończenie pozostawia nas w niepewności i dużym szoku. Teraz nic innego nie pozostaje jak czekać na część koleją.
Wielka Cesarzowa znana jako Biała Orlica od kiedy przejęła, władzę wśród ludzi zapanował ciągły strach i obawa o własne życie i swoich najbliższych. Cesarzowa wprowadziła terror i subtelnie sieje strach. Chce pojmać wszystkich z mocami, które są dla niej wielkim zagrożeniem.
Pewnego dnia wojsko odnajduje i zabiera siłą Dellę, która może być wielkim zagrożeniem dla Orlicy.
Soleil i Mae wyruszają w daleką i niebezpieczną podróż, aby ją uwolnić, podejmując wielkie ryzyko.
Po drodze zapoznają dwóch nieznanych chłopaków Aldena i Huxleya, z którymi wyruszają w dalszą podróż pełną przygód. Między czasie Soleil poznaje również tajemniczego i intrygującego Vina i przygarnia Kappę.
-Czy uda im się uwolnić Delle?
-Z czym przyjdzie im się zmierzyć?
-Czym jest Złoty Uroboros?
-Jakie przygody przeżyją po drodze i czy podejmą walkę z własnymi lękami?
-Czy przekroczą mury Bashi?
Polecam 🥰🥰🩵🩵
Dziękuję Wydawnictwu za egzemplarz do recenzji ❤️🧡