Okładka książki - Po jej odejściu

Po jej odejściu

„Po jej odejściu” to trzymający w napięciu skandynawski thriller, który nie daje o sobie łatwo zapomnieć. Głównie dlatego, że porusza kilka bardzo istotnych kwestii, takich jak handel ludźmi, narkotyki, prostytucja. Pokazuje też kulisy świata modelingu. Nie da się o tej książce zapomnieć również dlatego, że jest wstrząsająca i sprawia, że czytelnikiem targają wyjątkowo silne emocje.

Wydarzenia w powieści są przedstawione z kilku różnych perspektyw. Początkowo wydaje się, że historie każdej z osób nie mają zbyt wiele ze sobą wspólnego, jednak później wszystkie części tej skomplikowanej układanki wpadają na właściwe miejsce i okazuje się, że idealnie do siebie pasują. Główną bohaterką powieści jest Liv, która mieszka z autystycznym synem w Sandefjord w Norwegii. Jako samotna matka stara się wiązać koniec z końcem. Albo tylko stwarza pozory. Przed tym jak osiadła w tym małym miasteczku wiodła inne życie, o którym jej syn nie wie i nigdy ma się nie dowiedzieć. Chyba że coś pójdzie nie tak. I, jak to w życiu bywa, okazuje się, że spełniają się najgorsze obawy kobiety. Ona i jej syn znikają z Sandefjord. Sprawą zaczyna interesować się inna kobieta, dziennikarka, która swojej pracy oddaje całe serce. Właśnie napisała świetny artykuł o branży modowej, obnażający jej obrzydliwe sekrety, ale nie dostaje zgody na jego opublikowanie. Zaczyna zajmować się zniknięciem Liv i jej dziecka, a to, co odkryje okaże się największą sprawą w jej dziennikarskiej karierze. Osobną perspektywą jest perspektywa Anastasii, która jako młoda dziewczyna zostaje zauważona w Rosji przez osobę reprezentującą znaną agencję modelek. Dziewczyna jest młoda, mieszka tylko z babcią, która wychowywała ją po śmierci rodziców. Praca modelki jest dla niej jak spełnienie marzeń. Poznaje inny świat, zaczyna bywać wśród znamienitych gości, zarabia pieniądze, które może posyłać babci. Powoli jednak zaczyna dostrzegać mroczne strony tego zawodu. A kiedy spotyka jednego z najbardziej wpływowych mężczyzn, jej życie ulega całkowitej zmianie.

Jak już wspomniałam, powieść trzyma w napięciu i wywołuje mnóstwo różnych emocji. Szczególnie bolesne są te, które pojawiają się w odniesieniu do chorego chłopca, który niewiele rozumie, ale ze wszystkich sił stara się pomóc mamie. Bo ma tylko ją. Już nawet początkowe sceny, kiedy inność tego dziecka wzbudza w rówieśnikach złość i agresję, nie pozostawiają czytelnika obojętnym. A później jest jeszcze gorzej. Chociaż fizycznie najbardziej w sytuacji, w jakiej się oboje znaleźli, cierpi jego mama. Chociaż nieco przewidywalna, jest to wstrząsająca lektura, bo wszystkie opisane w książce wydarzenia są bardzo prawdopodobne, często mają miejsce w rzeczywistym świecie. Dlatego książka robi piorunujące wrażenie. Tym bardziej, że autorka, mimo lekkiego pióra, nie oszczędza czytelnika, jest przy tym bardzo bezpośrednia, ale też dzięki temu powieść wydaje się taka szczera i prawdziwa. Bardzo łatwo jest wczuć się we wszystko to, co przeżywają bohaterowie i razem z nimi przechodzić przez ten koszmar, który ich spotyka. Książka jest w pewnym sensie ostrzeżeniem dla wszystkich młodych osób przed światem modelingu, który tak bardzo im się marzy. Pokazuje, jak bardzo brutalny jest to świat, jak bardzo sztuczny i na pokaz. Nie jest tak kolorowo, jak to pokazują media. Większość modelek nie osiąga sukcesu. Żyją od castingu do castingu, licząc na to, że kiedyś będzie je oglądał cały świat. Ale za coś muszą żyć. I kończą jako dziewczyny do towarzystwa w najlepszym wypadku, a jako prostytutki uzależnione od narkotyków, jeśli im się nie poszczęści lub w ogóle nie udaje im się przeżyć. Duży plus dla książki również za wątek chłopca z zespołem Aspergera i za podejście do tematu. A także na zwrócenie uwagi na problem osób niesłyszących.

Jeśli znacie twórczość Alex Dahl, wiecie, że warto sięgnąć po jej najnowszą książkę. Jeśli nie, „Po jej odejściu” będzie dobrą lekturą na początek znajomości z piórem autorki. Bo niemiłosiernie wciąga i wywołuje nie dreszczyk, a cały huragan emocji. Polecam!

Informacje dodatkowe o Po jej odejściu:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2023-06-28
Tytuł oryginału: After Shed Gone
Dodał/a opinię: maitiri_books

Tagi: Literatura kryminalna i detektywistyczna

Zobacz opinie o książce Po jej odejściu

Kup książkę Po jej odejściu

Spojrzenie komuś w oczy jest dla niego bardzo trudne, czasami nawet niemożliwe. Proces nawiązywania takiego kontaktu to po prostu za dużo. Czuje wtedy pieczenia.

Więcej cytatów z tej książki

Perfekcyjna rodzina
Alex Dahl0
Okładka ksiązki - Perfekcyjna rodzina

JEJ CÓRECZKA MIAŁA PIERWSZY RAZ W ŻYCIU NOCOWAĆ U KOLEŻANKI. DZIECIĘCA ZABAWA ZMIENIŁA SIĘ JEDNAK W TRAGEDIĘ... Lucia Blix po szkole poszła...

Girl friends
Alex Dahl 0
Okładka ksiązki - Girl friends

Rules for the girls’ trip: 1) No kids 2) Out-of-office on 3) Keep the drinks flowing 4) DON’T TELL ANYONE WHAT WE’VE DONE When Charlotte...