Okładka książki - Początek i koniec

Początek i koniec

Inne wydania:

Dlatego właśnie nie poddaję się, szukam i czytam wciąż polską literaturę kobiecą - w nadziei, że trafię na taką właśnie dobrą książkę, jaką niewątpliwie jest "Koniec i Początek". Nie wiedziałam, że jest kontynuacją wcześniejszej książki autorki - ale nie trzeba znać tej wcześniejszej części, by odnaleźć się w tej.
Kalicka świetnie opisuje czasy końca II Wojny Światowej. Fabuła oparta jest o fakty, niektórzy bohaterowie mieli swoje prawdziwe pierwowzory, a ci wykreowani przez autorkę, też mogliby takie mieć. Są bardzo realni, a przede wszystkim wiarygodni. Szczególnie trzy główne bohaterki tej opowieści - Irenka, Zosia i Helena. Dziewczyny zaprzyjaźniają się w trakcie wojennej zawieruchy, i ich znajomość jest sposobem na przetrwanie. Pochodzą z różnych środowisk społecznych, i to co dla mnie szczególnie cenne - wykształcona Zosia mówi zupełnie inaczej niż prosta Helcia - język bohaterek świetnie pokazuje ich status społeczny. Każda ma za sobą ciężkie doświadczenia, ale siłą przyjaźni dziewczyn jest fakt, że wzajemnie szanują swoje tajemnice wspierając się bez zadawania zbędnych pytań.
Dla mnie szczególnie interesujący był wątek pracy Zośki przy odzyskiwaniu księgozbioru Biblioteki Uniwersytetu Warszawskiego - oparta na faktach historia jak z książki sensacyjnej. Poruszy każdego mola książkowego. Świetnie sportretowani są także domownicy z mieszkania należącego do Irenki, gnieżdżący się w pokojach z przydziału.
Nie wszystkie historie znajdują rozwiązanie, nie wszystkie wątki kończą się według oczekiwań, sporo kwestii zostaje w strefie domysłów. A mimo tego, książka nie pozostawia uczucia niedosytu na poziomie treści. Konstrukcyjnie, to za dużo było dla mnie przeskoków między różnymi okresami w życiu dziewczyn, zwłaszcza pod koniec nie sprawdziło się szatkowanie opowieści.
Mimo wszystko, po kilku nieudanych spotkaniach z twórczością współczesnych polskich pisarek tworzących tzw. literaturę kobiecą, książka "Koniec i początek" przywróciła moją wiarę w ten gatunek literacki.

Informacje dodatkowe o Początek i koniec:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2018-01-16
Dodał/a opinię: Magdalena Maciejewska

Zobacz opinie o książce Początek i koniec

Kup książkę Początek i koniec

Między tobą a mną
Manula Kalicka0
Okładka ksiązki - Między tobą a mną

Seria bestsellerowych łotrzykowskich powieści z Irenką Górecką - sprytną tancerką kabaretową - w roli głównej. Wojenne i powojenne losy zwykłych ludzi...

Szczęście za progiem
Manula Kalicka0
Okładka ksiązki - Szczęście za progiem

Warszawa wydaje się wyjątkowo nieprzyjazna, gdy nie ma się ani pieniędzy, ani znajomych. Gosia, energiczna dwudziestolatka, która przyjechała do metropolii...